Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

С 98% се свиха чуждестранните инвестиции през март на годишна база

Най-големите нетни потоци по преки инвестиции в страната за първото тримесечие са от Нидерландия, Израел и Обединеното кралство, показва статистиката на БНБ

С 98% се свиха чуждестранните инвестиции през март на годишна база

Снимка: Архив Ройтерс

Влезлите в България преки чуждестранни инвестиции (ПЧИ) през март се свиха с 98% и достигат 2,1 млн. евро, докато преди година бяха 106,9 млн. евро, показват предварителните данни на Българската народна банка.

За сравнение нетният поток на преките инвестиции в страната през първото тримесечие нараства със 71,2% (105,8 млн. евро) на годишна база и достига до 254,4 млн. евро, като потвърди тенденцията поотделно всеки от месеците в периода януари – март потокът да расте  минимално на годишна база. Но през март влияние на вложенията и настроенията на инвеститорите вече оказва и ситуацията с пандемията от коронавирус.

Дяловият капитал (преведени/изтеглени парични и апортни вноски на нерезиденти в/от капитала и резервите на български дружества, както и постъпления/плащания по сделки с недвижими имоти в страната) излезе на минус с 46,5 млн. евро за първото тримесечие на тази година. Той е по-голям с 397,1 млн. евро от същия период на миналата година, който е отрицателен в размер на 443,6 млн. евро.

Нетният поток от инвестиции на чуждестранни лица в недвижими имоти е на отрицателна територия с 0,3 млн. евро, докато преди година излезе на плюс с 2,2 млн. евро.

По предварителни данни статия Реинвестиране на печалба (показваща дела на чуждестранните инвеститори в текущата печалба или загуба на дружеството на база на счетоводни данни за финансовия резултат) е положителна и възлиза на 179,8 млн. евро, при положителна стойност от 156,9 млн. евро за януари – март 2019 г.

Нетният поток по подстатия Дългови инструменти (промяната в нетните задължения между дружествата с чуждестранно участие и преките чуждестранни инвеститори по финансови, облигационни и търговски кредити) възлиза на 121,2 млн. евро, при положителна стойност от 435,3 млн. евро за януари – март 2019 г.

В централната банка изчисляват, че най-големите нетни потоци по преки инвестиции в страната за януари – март са от Нидерландия (190 млн. евро), Израел (40 млн. евро) и Обединеното кралство (16,6 млн. евро).

По предварителни данни на БНБ нетният поток на преките инвестиции в чужбина през първите три месеца на тази година възлизат на 5,2 млн. евро при 54,1 млн. евро за януари – март 2019 г.

Само през март тази година нетният поток възлиза на 5,2 млн. евро, при 57,7 млн. евро преди година.
каре 

От централната банка посочват, че съгласно предварителните данни, размерът на преките инвестиции в страната към четвърто тримесечие на 2019 г. е 46,160 млрд. евро, при 44,002 млрд. евро в края на 2018 г.

Подстатия Дялов капитал и реинвестиране на печалба е в размер на 36,345 млрд. евро, като нараства с 1,561 млрд. евро спрямо декември 2018 г. (34,783 млрд. евро).

Подстатия Дългови инструменти е в размер над 9,814 млрд. евро и се увеличава с 596,6 млн. евро спрямо декември 2018 г. (9,218 млрд.евро).

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
С. Дянков: След изборите ще се прави актуализация на бюджета