IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С над 15 млн. лева се увеличава бюджетът по пет мерки за сектор „Рибарство“

Заради високия интерес на потенциалните кандидати към преработване на продуктите от риболов и аквакултури там ще се пренасочват най-много средства

19:54 | 12.02.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

С над 15 млн. лева ще бъде увеличен бюджетът по пет мерки от Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020 г. (ПМДР), към които има засилен интерес от бенефициентите. Това заяви заместник-министърът на земеделието, храните и горите д-р Лозана Василева по време на деветото заседание на Комитета за наблюдение на програмата, съобщи пресцентърът на МЗХГ.

Целта е да се окаже съдействие на бенефициентите при изпълнението на проектите, което да бъде още по-ефективно и улеснено, като одобрената промяна в програмата ще бъде изпратена за нотификация от Европейската комисия.

Предвижда се към мярка 1.8 “Рибарски пристанища, кейове за разтоварване, рибни борси и покрити лодкостоянки” да се пренасочат над 3,788 млн. лева.

Бюджетът на мярка 2.3 „Насърчаване на нови производители на аквакултури, развиващи устойчиви аквакултури“ ще се увеличи с повече от 3, 626 млн. лева, тъй като към нея има доказан висок праг на получаване на бюджетни средства в размер на 61% ангажирананото финансиране.

Третата мярка, към която ще се прехвърлят средства в размер на 1,564 млн. лева, е 3.1 „Контрол и изпълнение“.

Поради  високия интерес на потенциалните кандидати към мярка 5.4 „Преработване на продуктите от риболов и аквакултури“ ще се пренасочват над 6,220 млн. лева.

В мярка 6.3 „Повишаване на знанията за състоянието на морската среда “ ще бъде направена релокация на средства в размер на 1,515 млн. лева от мярка 6.2 „Насърчаване на опазването на морската среда и устойчиво използване на морските и крайбрежните ресурси“, която към настоящия момент не може да бъде започната.

Очаква се до средата на тази година да бъдат отворени и 15 приема по мерки от Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020 г.

По време на заседанието беше представен и напредъкът на програмата. Към момента договорените средства са в размер на 136 млн. лева, а изплатените възлизат на близо 49 млн. лева. 

Д-р Лозана Василева съобщи, че за 2019 г. няма загубени средства, а продължава и откриването на приемите към Местните инициативни рибарски групи (МИРГ). Към момента са обявени приеми по 31 процедури, а подадените проектни предложения по тях са 40.

„Работим в тясно сътрудничество с Националната рибарска мрежа. През следващата седмица съвместно с тях ще стартираме и кампания за обучения на бенефициенти по програмата във връзка с прилагането на процедурите по избор на изпълнители по мерките и за популяризиране на предстоящите приеми. По време на обученията бенефициентите ще бъдат запознати с най-често срещаните  грешки и да им дадем съвети как да ги избегнат с оглед на успешното изпълнение на проектите“, посочи зам.-министърът.

По думите на д-р Василева предстои да се одобри тематичната работна група, която ще подготвя новата програма за следващия програмен период.

„Предстои да се направи анализ за състоянието на сектор „Рибарство“ и да се разработи Многогодишен национален стратегически план за аквакултурите в България“, каза още заместник-министърът на земеделието, храните и горите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още