IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Близо 6 млн. лева ще бъдат инвестирани за развитие на рибарството във Варненско

С пари по Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020 г. ще се финансират проекти за опазване на околната среда, инфраструктурата, природното и архитектурното наследство

12:10 | 02.09.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Общият бюджет на двете варненски местни инициативни рибарски групи за тази година е близо 6 млн. лева, съобщиха от пресслужбата на Областния информационен център в крайморския град. Средствата са от Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020 г.

Местна инициативна рибарска група Бяла-Долни чифлик-Аврен" разполага с малко над 3 млн лева. С парите могат да бъдат финансирани проекти, насочени към опазване на околната среда, инфраструктурата, както и съхраняване на местни обекти от националното природно и архитектурно наследство. Крайният срок за кандидатстване е 31 октомври тази година.

Бюджетът на Местна инициативна рибарска група Варна, район Аспарухово-Белослав-Аксаково" е малко над 2,9 млн. лева. Вече е отворен приемът на проекти от млади предприемачи в сектора за рибарство и аквакултури. Парите могат да се ползват за създаване на ново стопанство или оборудване на рибарски кораб, както и за повишаване на квалификацията. Крайният срок за представяне на проектите е 30 септември.

За мярката „Подобряване на достъпа до рибарска инфраструктура и увеличаване на синия потенциал“ с бюджет 1,4 млн. лева до 19 септември кандидатите – общините Варна (район „Аспарухово“), Белослав и Аксаково, както и юридически лица с нестопанска цел и читалища, могат да представят проекти в рибарската област. Те трябва да са насочени към подобряване средата на живот и техническата инфраструктура за дейности, свързани с интегрираното използване на морските ресурси, повишаване на енергийната ефективност, опазване на околната среда, подобряване на качеството на разтоварваните на сушата продукти и условията на труд.

Бюджетът на мярка „Екологична и устойчива рибарска област“ е над 360 хил. лева. Тя също е отворена за кандидатстване от Местна инициативна рибарска група „Варна, район Аспарухово-Белослав-Аксаково“.

Основната ѝ цел е да подкрепи дейности, насочени към запазване, поддържане и подобряване на околната среда, културно-историческото, природното и морското наследство, с цел подобряване потенциала за растеж на територията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още