IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Валдис Домбровскис: България ще влезе в ERM II с няколко месеца закъснение

Вицепредседателят на ЕК потвърди, че страната ни ще може да ползва фиксирания си курс при присъединяването към валутния механизъм

18:23 | 20.02.20 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

България най-вероятно ще се присъедини към валутния механизъм ERM II с няколко месеца по-късно от обявения срок - края на април. Това заяви по БНР зам.-председателят на Европейската комисия (ЕК) Валдис Домбровскис и уточни, че по-рано през седмицата е разговарял с финансовия министър Владислав Горанов.

Еврокомисарят коментира пътят на страната ни към еврозоната след като премиерът Бойко Борисов обяви, че страната ни ще забави темпото на присъединяване към валутния механизъм.

„Следим развоя в България. Засега не съм имал възможност да обсъдя въпроса с премиера Бойко Борисов. Владислав Горанов ме увери, че всичко продължава и страната се подготвя за влизане в ERM II, може би не с първоначално поставената цел – края на април, а няколко месеца по-късно“, каза Домбровскис.

По думите на еврокомисаря реално няма причина за отлагане. Той потвърди, че България ще влезе във валутния механизъм и в еврозоната с настоящия си валутен курс.

Няма повод за притеснения нито за обезценка на спестяванията, нито от поскъпване на цените, категоричен е той. – От досегашната ни практика всички държави, които са се присъединявали към валутния механизъм с фиксирани валутни курсове, са приключвали процеса по влизането си в еврозоната именно с този фиксиран курс, независимо дали е ставало дума за валутен борд, или друг вид механизъм. Няма причина да се мисли, че при България събитията ще се стекат по различен начин.“

Мнението на Домбровскис, че при България се получава така, че има други „първи“ събития в процеса по приемане на еврото – например изискването да влезем в тясно сътрудничество с единния банков надзор при присъединяването към валутния механизъм, но той е категоричен, че това ще са стъпки, които ще извърви не само нашата страна.

„Първо, е лошо да подчертавате, че България е първата държава, която работи по присъединяването към ERM II с условието за Банковия съюз. Преди това той не беше създаден. От тази гледна точка – да, България е първата. Преди това обаче имаше много големи дискусии как изобщо да бъде организиран процесът по приемане на еврото в условия на съществуването на Банковия съюз и решението беше да се изисква от страните да влизат в тясно сътрудничество с Европейската централна банка. За да се осигури равно третиране на всички държави, страните – членки на валутния механизъм решиха да го прилагат при всички, които последват България по пътя към валутния механизъм. Както знаете, Хърватия също трябва да влезе в тясно сътрудничество, когато се присъедини към ERM II”, посочи вицепредседателят на ЕК.

Домбровскис обясни, че по отношение на валутния курс – логиката на Маастрихтските критерии е такава, че страните обвързват валутните си курсове с еврото и след това доказват макроикономическа стабилност.

“Ако посегнете към валутния курс, веднага нарушавате баланса и се проваляте в изпълнението на макроикономическите изисквания. Няма икономическа логика да се притискат страните – членки да променят техните валутни курсове. За държавите, които имаха фиксирани валутни курсове или плаващ курс, но с много по-малък марж от плюс – минус 15%, беше разрешено да запазят установените в техните режими курсове до присъединяването към еврозоната. За България ще бъде същото. На страната ще ѝ бъде позволено да използва фиксирания курс, който действа в момента”, заяви еврокомисарят.

На въпрос, че именно тези плюс – минус 15% будят страховете на хората в България, той отговори, че е задължение на държавата, която влиза в ERM II, е да поддържа курс, който не се колебае повече от плюс – минус 15%.

“Нищо не пречи на държавата да поддържа курс, при който има по-малко отклонение или фиксиран курс. Точно така се случи в балтийските държави. Естония и Литва имаха валутни курсове, в Латвия режимът беше друг, но много наподобяваше валутен борд, припомни Домбровскис. – Казано по друг начин – плюс – минус 15% е ограничението, но всяка държава самостоятелно може да реши дали да има отклонение и дали да запази валутния си курс фиксиран.”

Той подчерта, че процедурите, с които България решава да влезе във валутния механизъм, са вътрешни въпроси за страната.

“По отношение на решението на парламента, бих казал, че то бе прието, за да предпази страната от една изключително невероятна ситуация, смята Домбровскис по повод решението на Народното събрание да даде мандат на правителството и БНБ България да влезе в еврозоната само при настоящия фиксиран курс.

По думите на Валдис Домбровскис възможното забавяне при влизането в ERM II е заради няколко предварителни задължения, които е поела страната ни.

„Изпълнението на някои от тях се наблюдава от Европейската комисия. Там нещата в общи линии се развиват много добре. Има и други, които се наблюдават от Европейската централна банка. Те са свързани с различни законови и технически промени, необходими за присъединяването към валутния механизъм, обясни еврокомисарят. – Говорим за промени, които са в унисон с изискванията на ЕЦБ, гарантиране на независимостта на централната банка и т.н. Спомняте си, че бяха направени оценки на качеството на активите и стрес тестове в определени банки и две от тях имат нужда от рекапитализация. Доколкото ми е известно, всичко върви по план и не виждам причина за закъснения.“

Валдис Домбровскис е убеден, че няма тайно споразумение, което да предшества влизането на България в ERM II, каквито коментари направи проф. Стив Ханке, който е смятан за баща на валутния борд у нас.

„Не съм запознат с никакви тайни споразумения. Както знаете, задълженията, поети от България, за да влезе във валутния механизъм, са много добре известни. Работата ни се основава единствено върху тях“, категоричен е еврокомисарят.

Той не коментира изказването на министър Горанов пред мисията на Международния валутен фонд, че макроикономически изчисления от технически характер показват, че българският лев е подценен.

„Българската икономика функционира добре с валутния курс, установен от борда. Поне от гледна точка на Европейската комисия, аз не виждам причина за промени“, заяви  Домбровскис.

Той обаче подчерта, че основният проблем на България е неравенството, какъвто извод направи и мисията на МВФ преди дни.

„Именно, когато говорим за доходите и неравенството, това е проблем. Ние следим този въпрос отблизо и сме го поставяли нееднократно в докладите си с оценка на икономическото състояние на всяка държава. Такива предстоят и следващата седмица. Проблемът стои и за нас е важно той да бъде разрешен. Бих добавил, че това няма много общо с дискусиите около еврото, защото ако погледнете петте страни с най-висока степен на неравенство в ЕС, това са Румъния, България и трите балтийски държави – т.е. две страни извън и три част от еврозоната. Това няма толкова общо с еврото, колкото с начина на функциониране на отделните държави и системите им за социална защита, въпросът със заплащането и с данъчно – осигурителната система", анализира ситуацията Домбровскис и уточни, че това се отнася до данъчното бреме за най-нискодоходните групи.

Съветът на вицепредседателя на ЕК е България да работи за разрешаване на тези въпроси.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 3 rate down comment 0
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Ку-ку... Кво става, вулканът от Витоша кога ще ше да изригва?:)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 9 rate down comment 7
крас
преди 4 години
Въпросът е: ЗАЩО БЪЛГАРСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО В ЧАСТНОСТ ГОРАНОВ ОТЛАГАТ С "НЯКОЛКО" МЕСЕЦА ВЛИЗАНЕТО В ERM II ??????ЗАЩО НЕ КАКТО ОБЕЩАХА ПРЕЗ АПРИЛ , а с още някакъв неопределен период от време?!!КАКТО РАЗБРАХМЕ ОТ ИЗКАЗВАНЕТО хората от ЕС изобщо не ни налагат някакви ТЕХНИ курсове ЛЕВ /ЕВРО които Горанов и другият театрал и шеф на БНБ ще се налага да ДОГОВАРЯТ!!! Хората от ЕС казват на нашите главанаци : КАКЪВТО КУРС ИСКАТЕ ТАКЪВ СИ ПОДДЪРЖАЙТЕ - фиксиран , плаващ нагоре или надолу , но не по различен от 15 % от датата на влизане в ERM II !!!ПРОБЛЕМА С КУРСА ЛЕВ / ЕВРО ИЗОБЩО НЕ СЪЩЕСТВУВА КАТО УСЛОВИЕ НАЛАГАНО ОТ ЕС !!! ТОВА Е ИЗКУСТВЕНО СЪЗДАДЕН ОТ УПРАВЛЯВАЩИТЕ НИ ЦИРКАДЖИИ ПРОБЛЕМ !!Правителството се гърчи и не желая да влезем и се превърнем в част от ЕВРОПА!!!ЗАЩО БЕ ДРУГАРИ ?!!Оказва се, че две български банки на някакви си ЦЕКО и партньора му ИВАЙЛО , както и на банкерката ПЕТЯ , ОЩЕ НЕ СА ПРИВЕЛИ БАЛАНСИТЕ НА БАНКИТЕ СИ В СЪОТВЕТСТВИЕ С ИЗИСКВАНИЯТА НАПРАВЕНИ ОТ ЕЦБ!!!! ЕТО КЪДЕ Е ЗАРОВЕНО КУЧЕТО, КОЕТО СМЪРДИ И ТРОВИ БЪДЕЩЕТО НА БЪЛГАРИЯ СВЪРЗАНО С ПРИСЪЕДИНЯВАНЕТО НИ КЪМ ЕВРОЗОНАТА. Ами кога ще приведете тези ваши банки в съответствие с изискванията на ЕЦБ бе господа - другари ?!!Ами ако ЦЕКО , ИВАЙЛО и ПЕТЯ не са в състояние да се справят с поставените им от ЕЦБ изисквания ???БЪЛГАРИЯ СЕ ПРЕВРЪЩА В ЗАЛОЖНИК НА НЯКАКВА СЕРВИТЬОРКА ОТ "КЪРА" И НА ПЛЕМЕННИКА НА ДЯДО ТОДОР - ИВАЙЛО !!!Какво ще правим сега другарю Борисов?!Крачка напред, две назад ли ?!!АМИ КАЖЕТЕ СИ НАПРАВО, ЧЕ НЕ ЖЕЛАЕТЕ БЪЛГАРИЯ ДА ВЛИЗА В НИКАКВИ ERM II и да приключваме с илюзията за ЕВРОПА. Забравихме казаното от този, който разпределя порциите в държавата. ДОГАН се оказа зъл пророк предсказал, че ПЪТЯ НА БЪЛГАРИЯ ЗА ЕВРОПА МИНАВА ПРЕЗ БОСФОРА!! КЪМ БОСФОРА ЛИ НИ ВОДИТЕ ДРУГАРЮ БОРИСОВ ?!!Може би обществено политическата система на приятелят ви ТЕИПИ ви се е понравила пред някакви си там ЕВРОПЕЙСКИ ЦЕННОСТИ?!!АМИ ВИЕ ДРУГАРКО КОРВЕЛИЯ НЯМА ЛИ ДА ВЗЕМЕТЕ ОТНОШЕНИЕ ПО ВЪПРОСА И ПРЕДПОЧЕТЕТЕ ЕВРОПА ПРЕД АНАДОЛА?!НЕ РАЗБИРАТЕ ЛИ, ЧЕ ПЪТЯ НА БЪЛГАРИЯ НЕ МИНАВА ПРЕЗ БОСФОРА ?!!Не разбирате ли, че ПАРТИЯТА и нейният ПЪРВИ СЕКРЕТАР ни вкарват в един филм в който не курса ЛЕВ / ЕВРО е определящ за бъдещето на България!! ОПРЕДЕЛЯЩОТО В ТАЗИ ВАША ПОЛИТИКА Е, ЧЕ СТЕ НИ ПОДКАРАЛИ КАТО СТАДО КЪМ КАСАПНИЦАТА!! КАЖИ СИ БОЙКО, ЧЕ НИ ВОДИШ КЪМ АНАДОЛА И ЩЕ ТИ ОЛЕКНЕ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 14 rate down comment 1
mrynmryn
преди 4 години
Пак са една идея по-добре от нашите, а и след номерата на Гърция, които пък малко послъгваха за тяхната икономика, вероятно режимът е доста по-затегнат. Да не говорим и за една банка, която фалира и парите се "изпариха", после всеки се прави на ощипан.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 11 rate down comment 3
data
преди 4 години
Борисов=ПРОВАЛ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 13 rate down comment 3
baba_meca
преди 4 години
че те банките в еврозоната са цъфнали та вързали
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 21 rate down comment 7
Frosty
преди 4 години
С тази инфлация, корупция и раздута държавна администрация, резултат от некадърното управление на Бойко Борисов и tъпиte му калинки, България ще влезе... зад еврозоната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 4 години
Псолютно! :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 26 rate down comment 1
mrynmryn
преди 4 години
Аз си мисля, че е заради банките, ако минат към ЕЦБ, ще стане ясно, че същност за дали бая лоши кредити и положението им е малко съмнително.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 22 rate down comment 7
Shadow1
преди 4 години
И защо ще отлагаме отново, малко ли чакахме вече? Защото Борисов е страхлив и нерешителен. Само да се чуе нещо за протест и веднага се огъва. Държава не се ръководи така, не може всички да са доволни, така че или трябва твърдо да преследва поставените икономически цели или да напуска.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 4
scott
преди 4 години
шенген? закъснява вече 120 медецъ! и еврона така. ай хаирлия да е. Не че не беше ясно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още