Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Все повече общини повишават ключови данъци

Случаите на регистрирано увеличение през 2017 г. са 62, а намаленията - едва осем

Все повече общини повишават ключови данъци

Брой промени в нивото на местните данъци и такси през годините (2013-2017). Източник : ИПИ на база заявления по ЗДОИ до общините

Състоянието на общинските бюджети и отказът на централната власт от фискална децентрализация поставят все повече местни власти в ситуация, в която повишаването на данъци изглежда къде изкушаващо, къде наложително, казва в свой анализ икономистът Явор Алексиев от Института за пазарна икономика (ИПИ).

Изчисленията на ИПИ, базирани на информация, получена от самите общини, показват че все повече от тях прибягват към повишаване на ключови данъци.

В периода 2012-2017 г. ИПИ проведе 6 отделни годишни изследвания на нивата на местните данъци и такси като част от проекта „Регионални профили: показатели за развитие”. През пролетта на всяка година икономистите изпращат заявления по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) до всички общини в страната. В обхвата на изследването влизат водещи местни данъци като:

данък върху недвижимите имоти - нежилищни имоти на юридически лица (‰);

данък върху превозните средства и леките автомобили – с мощност от 74 kW до 110 kW (лв./kW);

годишен патентен данък за търговия на дребно до 100 кв. м търговска площ – при най-добро местонахождение на обекта (лв./кв.м);

данък за прехвърляне на собственост (‰).

Резултатите от последното проведено проучване са недвусмислени: местните данъци продължават да нарастват, като случаите на регистрирано увеличение през 2017 г. са 62, а намаленията - едва 8.

Общо за периода 2013-2016 г. са регистрирани 210 случаи на увеличения и 50 случаи на намаления на тези четири данъка. Най-вероятно действителните промени (и в двете посоки) са повече от уловените, но достъпна официална информация за това липсва, а тенденцията в наличните данни е достатъчно ясна, за да не бъде поставяна под съмнение, смятат авторите на анализа.

Те уточняват, че събраните от тях данни покриват над 80% от общините и дават достатъчно добра представа за промените в основни данъци и такси на местно ниво.

По статията работиха: автор Екип на Investor.bg , редактор Надежда Бочева

Последни новини

Коментари (1)

3
 
4
 
1
преди 4 месеца
А какво предлагат общините на гражданите като услуга и защита на правата им срещу данъците, които прибират?

Още от Бюджет и финанси
ИПИ: Прегрява ли икономиката?