IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руската ВТБ: Заложници сме на нарастващ конфликт между Тръмп и Конгреса

Надяваме се да няма нови санкции и разумът да надделее, заяви изпълнителният директор на банката Андрей Костин

20:19 | 23.01.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Втората по големина руска банка ВТБ се смята за заложник на нарастващия конфликт между американския президент Доналд Тръмп и Конгреса на САЩ. Това мнение изказа Андрей Костин, главен изпълнителен директор на ВТБ в интервю за Bloomberg в Давос.

На въпрос дали очаква банката му да попадне в новия кръг санкции, които се задават, Костин отговори, че „сме наказани не за моето поведение, не за грешки на ВТБ, ние сме много внимателни. Да не даваме никакво основание, оправдание за това. Това е част от глобалната политика, част вероятно от процеса на разделяне вътре в САЩ. Виждаме нарастващ конфликт между президента и Конгреса например. И ние сме заложници на ситуацията“.

Въпреки това Костин изрази надежда „разумът да надделее“. „Надяваме се, че няма да има повече такива мерки както тези срещу Русал например и други руски компании. Това мисля, че ще се отрази на ситуацията като цяло. Не само в Русия, но и по света във финансовия сектор“.

„Надявам се диалогът да продължи. В свят с много несигурност, както в момента, с Brexit, американското частично затваряне на правителството и много други неща – все още намираме начин как да расте глобалната икономика“, каза още банкерът. 

Руската банка бе активна в България чрез ВТБ Капитал, инвестиционното ѝ подразделение, което стартира продажбата на Виваком в края на 2015 г., след като телекомуникационната компания не успя да погаси мостов заем за 150 млн. евро с падеж през май.

Цялото интервю гледайте във видео материала. 

Всичко от Давос следете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:45 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 7
Dimioi
преди 5 години
Заложници са на конфликта между жужето и международното право, няма да спазват частта му с границите, но благинките ще ги ползват :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още