Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

70% от офис служителите в София продължават да работят от дистанция

Пандемията създава допълнителни предизвикателства пред компаниите, свързани с продуктивност, задържане на талант и сигурност на работното място

70% от офис служителите в София продължават да работят от дистанция

Снимка: Боби Тошев, БГНЕС

Над 70% от офис служителите в София продължават да работят дистанционно въпреки прогнозите на голяма част от компаниите, че ще започнат поетапно да връщат служителите си в офиса през пролетта на 2021 г., показва проучване на консултантската компания Cushman & Wakefield Forton.

Според компанията пандемията е дала силен тласък за промяна в начина на работа и е създала допълнителни предизвикателства пред фирмите, свързани с продуктивност, задържане на талант, сигурност на работното място, гъвкавост. Успешната адаптация на компаниите в новата среда зависи в голяма степен от физическите работни пространства и засяга и собствениците на бизнес сгради, посочва Forton.

„Собствениците на сгради и бизнесите търсят различни механизми, с които да върнат служителите на физическите им работни места. Редица изследвания доказаха, че продължителната работа от разстояние не само понижава ефективността и креативността на хората, но влияе негативно върху тяхното физическо състояние – служителите се чувстват по-изморени и изолирани, расте рискът от бърнаут (професионално прегаряне – бел. ред.). Ако ваксинацията е медицинският отговор на усложнената обстановка, бизнес отговорът ще бъде приспособяването на работната среда към новите условия“, коментира Михаела Лашова, управляващ партньор на Cushman & Wakefield Forton.

Още по темата
Според компанията е наложителна дигитализация, включително чрез възможности за интегриране на умен достъп до паркинга и офиса, известия, резервиране и управление на конферентни помещения, резервиране и поръчване на храна, информация за събития, комуникиране с колеги, енергиен мениджмънт и други услуги. “Всички те може да бъдат достъпвани и управлявани интерактивно от телефона“, посочва Красимир Петров, мениджър „Управление на имоти и активи“ в Cushman & Wakefield Forton.

Според Йордан Кръстев, мениджър „Офис площи“ в компанията, на офис пазара в София в момента има достатъчно първокласни площи с потенциал за внедряване на технологични решения.

„Сегашният момент, когато предлагането е повече от търсенето, е най-подходящ за въвеждане на подобни иновации, които ще повишат конкурентоспособността на отделните проекти. Заетите сгради ще могат да задържат дългосрочните си наематели, а тези, които не са запълнени, могат да използват тази възможност да привлекат нови ползватели“, смята Кръстев.

Според него и в двата случая собствениците на сградите ще трябва да заложат много повече на “soft” решения, които позволяват повече комбинативност и гъвкавост. „Ще се търси добавената стойност на сградите в технологичните възможности“, казва Кръстев.

Към края на 2020 г. незаетите офис площи в София са 284 148 кв. м, като за последното тримесечие делът им нараства от 11,4% до 13,6%, сочат данните на Cushman & Wakefield Forton.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

2
 
1
 
2
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Да ама тогава е било по желание така да се каже, а сега много много не може да се ходи в офиса, няма лафчета, няма жив контакт никога, няма тоймбилдинги в много фирми, няма я спойката между колегите и реално не се работи ефективно в огромна част от случаите на креативните професии като повечето ИТ длъжности например. Това няма как да води до добри резултати в дългосрочен план особено когато всички са принудени да не ходят на работа, а ако някой отиде е сам в огромна зала.
0
 
2
 
1
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
странна статия... все едно преди пандемията не се работеше от вкъщи.. моя първи хоум офис беше някъде през 2011 или 2012...и още тогава имах по стари колеги които с месеци работеха от вкъщи и идваха 1 път в месеца до офиса.

Още от България
Програма за София е готова, очаква се да бъде приета от СОС през ноември