Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Депутатите приеха законодателството срещу Airbnb и Booking

Данък от 25 до 250 лева ще плащат собствениците на жилища, които отдават временно под наем в онлайн платформите

Депутатите приеха законодателството срещу Airbnb и Booking

Снимка: Pixabay

Депутатите въведоха патентен данък за местата за настаняване с не повече от 20 стаи, регистрирани по Закона за туризма, засягащи най-вече онлайн платформи като Airbnb и Booking. Данък от 25 до 250 лева ще плащат собствениците на жилища, които да отдават временно под наем в онлайн сайтовете.

Това решиха народните представители, като приеха окончателно промени в Данъчно осигурително-процесуалния кодекс без дебати по същество.

Патентният данък ще зависи от местонахождението на обекта, е записано в преходна и заключителна разпоредба на Кодекса.

"За 2020 г. за местата за настаняване до 20 стаи, регистрирани по Закона за туризма, се прилага размерът на патентния данък, определен в границите от 25 до 250 лв. в съответната наредба от Закона за местните данъци и такси за местата за настаняване", гласи той. 

Още по темата

Предложението дойде от депутати от ГЕРБ начело с председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова.

Промяната ще засегне близо 14 000 имота в страната, които са регистрирани в платформите за краткосрочно отдаване под наем.

Според управляващите обаче по този начин ще се гарантира равнопоставеност на данъчно задължените лица при облагане с патентен данък за съответните места.

Към момента всички малки хотели с една и две звезди, както и мотелите са задължени да плащат патентен данък.

Той се определя на база на местонахождението на обекта, като сумата се определя всяка година. Така промените ще приравнят всички, които предлагат една стая за краткосрочно отдаване под наем с хотели, но не са задължени да се категоризират, а само да се регистрират.

При приемането на Бюджет 2020 депутатите решиха, че онлайн платформи като Booking и Airbnb се задължават да предлагат "категоризирани" или "регистрирани" обекти за краткосрочно настаняване. Регистрацията на местата за временно настаняване ще се извършва от кметовете на общини или от оправомощени от тях длъжностни лица. Онлайн платформите ще бъдат спирани, ако предлагат некатегоризирани или нерегистрирани места за настаняване, пише БТА. Общинският съвет определя с наредба размера на данъците при условията, по реда и в границите, определени от закона. 

Още новини четете в Dnes.bg

 

По статията работиха: автор Камелия Цветанова, редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от България
Започна строителството на мащабен голф и спа комплекс край София