IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ДНСК издаде 78 заповеди за премахване на незаконно надстрояване в големи градове

Масирани проверки е имало в София, Пловдив, Варна, Бургас и Русе след разпореждане на Прокуратурата

13:30 | 29.11.16 г.
<p>
	<em>Снимка: община Стара Загора</em></p>

Снимка: община Стара Загора

След разпоредена от Върховната административна прокуратура (ВАП) проверка за незаконно строителство от Дирекцията национален строителен контрол (ДНСК) са издадени 78 заповеди за премахване на незаконни строителни дейности. Проверени са 4 267 жилищни сгради, информира Прокуратурата.

От институцията уточняват, че са се самосезирали по публикация в електронното издание „Правен свят“ и сигнали в други медии за незаконно надстрояване и пристрояване на строежи в столицата и големите градове в страната. В резултат ВАП е възложила на ДНСК проверка.

Регионалните отдели на Националния строителен контрол (РО НСК) са извършили проверки в София, Пловдив, Варна, Бургас и Русе за  незаконно изградени и изграждащи се допълнителни етажи над кота корниз на жилищни сгради високо застрояване, включващи изпълнени надстройки, остъклени покривни тераси, лоджии, навеси и балкони, без разрешение и в нарушение на ЗУТ.

Проверени са общо 4267 високи жилищни сгради.

За 3930 от блоковете не е установено надстрояване, пристрояване, изграждане на тераси и остъкляване на балкон над кота корниз 15 метра.

За 225 жилищни блока е установено, че са изпълнени надстроявания, остъклени тераси и метални навеси над кота корниз 15 метра.

От ДНСК са проверили собствеността, изискали са строителните книжа и са установили извършителите на строежите и правомерността на действията им.

За 112 жилищни сгради високо строителство, но от четвърта категория, е  установено, че са изпълнени надстроявания, остъклени тераси, дървени и метални навеси и перголи над кота корниз. Проверките за тези сгради обаче са от правомощията на общинските администрации.

Съгласно ЗУТ за жилищните сгради високо застрояване с кота корниз 15 м, както и техните преустройства и надстроявания, когато засягат конструкцията, са строежи трета категория и промените без разрешение за строеж са незаконни. Те трябва да бъдат премахвани от органите на ДНСК и от кметовете.

В градовете София, Пловдив, Варна, Бургас и Русе са издадени 57 влезли в сила заповеди за премахване на незаконни надстройки, остъклени балкони, лоджии и покривни тераси, като до момента са премахнати 36 незаконни обекта. Остават още 21 влезли в сила заповеди за премахване, които са в процес на изпълнение.

По разпоредена от Софийска градска прокуратура (СГП) проверка е установено, че в София е занижен контролът по строителството и не се извършват регулярни проверки.

На 23 ноември 2016 г. СГП е предложила на Столична община да се правят ежеседмични проверки на територията на столицата за незаконно надстрояване.

Проверката на Върховна административна прокуратура продължава.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:08 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още