Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Двуцифрен спад записват наетите офис площи у нас през първото тримесечие

Планирани офис проекти може да бъдат отложени, а в краткосрочен план е малко вероятно да стартира ново строителство, прогнозира консултантска компания

Двуцифрен спад записват наетите офис площи у нас през първото тримесечие

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Задържане на търсенето заради несигурността за икономиката, предизвикана от коронавирусната пандемия, и очаквания за плавен ръст на свободните площи и за натиск върху цените. Такава е ситуацията на офис пазара у нас в началото на годината, включващо и първия месец от въвеждането на извънредно положение за овладяване на разпространението на вируса. 

Някои от планираните офис проекти може да бъдат отложени, като в краткосрочен план е слабо вероятно да започне строителството на нови обекти, прогнозира консултантската компания Cushman & Wakefield Forton. Голяма част от наемателите преосмислят или отлагат планирани разширения на офисите си, предвиждани релокации, а също и променят бизнес стратегиите си в опит да се справят със ситуацията около коронавируса.

Обемът на наетите офис площи през първото тримесечие на 2020 г. е 26 665 кв. м, което е с 22% по-малко в сравнение със същия период на 2019 г. и под средната стойност за последните пет години. Около 40% от наемните сделки от началото на годината са за подновяване на вече съществуващи договори, сочи доклад на компанията за периода. 

Още по темата
„Макар извънредното положение у нас да засегна само месец от първото тримесечие, данните за периода са показателни за отражението му върху сектора. Пазарът на офиси в София е изправен пред значително забавяне поради икономическата несигурност и отслабващата бизнес активност, причинена от COVID-19. Липсата на договори за наем за сгради в строеж, които доскоро бяха един от двигателите в сегмента, е сигнал за задържане на търсенето и е предпоставка за плавно покачване на дела на незаетите площи през следващите тримесечия“, коментира Станимира Пашова, партньор и мениджър „Офис площи“ в Cushman & Wakefield Forton.

В началото на годината свободните офиси се задържат около 10%, но нетното усвояване намалява до 7 088 кв. м. Като причина експертите посочват отложени разширения на наематели или забавяне на довършителните работи в новонаети помещения.

В период на задържане на търсенето офертните цени остават без промяна. Офертните наеми за офиси клас А в централна градска част се задържат на 15 евро/кв. м, а в сгради по главните булеварди на София - около 12-14 евро/кв. м.

„Предвид предстоящата обща рецесия и свиващите се пазари в повечето отрасли на икономиката очакваме офертните наемни нива да бъдат под сериозен натиск през следващата година. Първата видима страна на този натиск ще бъде повишеният процент на незаетите площи, в това число предлагане на площи за пренаемане, както и освобождаване на част от наетите към момента офиси в съществуващи сгради. В ситуация на неизвестност търсенето ще продължи да се задържа, за да позволи на компаниите да се адаптират към новата ситуация, както и да направят правилни прогнози за развитието си в новата бизнес и социална среда“, посочва Станимира Пашова.

От гледна точка на предлагането също се очаква забавяне. Със завършването на Сграда 3 от Garitage Park и обновяването на малък офис проект, предлагането на офиси Клас А и Б се увеличи едва с 23 900 кв. м за първото тримесечие. И при двата проекта е налице голям процент предварително отдадени площи в резултат от активното търсене на висок клас офиси през последните години. Основен наемател в Garitage Park е софтуерната компания VMWare.

Към началото на 2020 г. общият обем офис площи надхвърли 2 млн. кв. м, а в процес на изграждане са около 390 000 кв. м. 

Споделените офиси

Бързо развиващият се бизнес на споделените офис площи е сред най-силно засегнатите от кризата с COVID-19. Тези площи, предлагайки гъвкавост на клиентите си като философия, на практика бяха освободени, без това да води до сериозни финансови последствия за наемателите. Тъй като съществена част от ползвателите са стартъпи, не е ясно колко от тях ще оцелеят и ще мислят за връщане в споделените офис пространства. В допълнение корпоративните клиенти в тези офиси ще очакват промяна на гъстотата на работните места и други мерки, гарантиращи социалната дистанция, което ще постави под въпрос както финансовото оцеляване на операторите, така и цялостната им философия в частта на социализиращата функция.

Криза или възможност

Коронавирус пандемията сега е сериозна заплаха, но в по-далечен план носи и възможности. Очаква се много фирми да предприемат стъпки за nearshoring (връщане на производството в страни, географски по-близо до клиента - бел. ред.) на своите изнесени центрове за услуги или развойни центрове, както и да прехвърлят част от услугите към оператори и фирми, базирани в Европа. Тези процеси не могат да протекат бързо, но в средносрочен план може да се окажат шанс за България да привлече повече бизнес и да доведат до нов ръст на аутсорсинг и BPO (business process outsourcing - бел. ред.) компаниите. Най-добрите посланици на България са местните центрове на фирми, които имат такива и в други точки на света, например в Югоизточна Азия, и успяха бързо да организират home-office за служителите си, като запазят качеството на услугите и производителността, посочват от Cushman & Wakefield Forton.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

0
 
1
 
3
mrynmryn до: khao
преди 1 година
Няма профилна снимка
Aми нашите шефове по принцип не са от най-редовните, както и част от персонала, тъй като нямаме точно работно време и единственото удобство е да обсъдите нещо лице в лице, друго няма.
1
 
1
 
2
khao до: mrynmryn
преди 1 година
Няма профилна снимка
не вярвам, основната причина за която стоим по офисите е шефа да си гледа поданиците :)))... пример оня *** дето проби нои и дето беше сложил камери в офиса, хахаха
0
 
5
 
1
преди 1 година
Няма профилна снимка
Според мен някои фирми ще се откажат изобщо от офисите, като видят, че и с хоум офис им вървят нещата или просто само част от служителите ще бъдат в офиси.

Още от България
Влязоха ли новите технологии в имотите?