Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

"Главболгарстрой" се оттегля от "Алепу Вилидж" заради "негативна кампания"

Дружеството "ГБС Турс", което държи разрешението за строеж на ваканционното селище, е продадено на бизнесмена Стоян Василев

"Главболгарстрой" се оттегля от "Алепу Вилидж" заради "негативна кампания"

Снимка: БГНЕС

„Главболгарстрой“ се оттегля от проекта „Алепу Вилидж“, става ясно от съобщение на компанията до медиите. Тя обяснява причината да се откаже изцяло от участието си в проекта с „негативната кампания и отрицателен обществен отзвук“.

„Процесът по реализация на ваканционното селище датира от 2007 година - собственик на земята и инвеститор в проекта е компанията „Алепу Вилидж“ АД“, се пояснява в съобщението на „Главболгарстрой“.

„През 2016 година „ГБС Турс“ ЕАД се включва като партньор в проекта при вече обявено инвестиционно намерение от страна на „Алепу Вилидж“ АД и с цел да допринесе за запазване облика на района, сходен с този на съществуващия в съседство комплекс „Св. Тома“, както и с цел да предотврати риска от разрастващото се свлачище, криещо опасност за живота и здравето на хората, преминаващи по прилежащия асфалтов път и ползващите плажа. Застрашени са разположената в непосредствена близост пречиствателна станция за отпадни води, дълбоководното заустване на пречистените води и ваканционното селище „Св. Тома“. Неовладяването на свлачищните процеси и потенциалното засягане на действащата пречиствателна станция, създаваше реален риск от замърсяване на целия залив „Дюни“, както и на намиращия се в съседство плаж „Аркутино“, пишат от компанията.

„Независимо от факта, че извършените строителни дейности са напълно законосъобразни и в съответствие с одобрените проекти, последвалата негативна кампания и отрицателен обществен отзвук, водят компанията до решението да се откаже изцяло от участието си в проекта „Алепу Вилидж“, отбелязват от „Главболгарстрой“.

Още по темата
„Холдингът, стъпвайки на над 50-годишната си история, на градените в годините традиции и на реализирани знакови проекти в строителния сектор в България и чужбина, не желае да понася допълнителни репутационни щети от курортния комплекс и се концентрира върху изпълнението на основните си строителни дейности и собствени инвестиционни проекти“, се допълва в съобщението.

Дружеството „ГБС Турс“ ЕАД, което е носител на отстъпено право на строеж и на разрешението за строеж на ваканционното селище, е продадено на Стоян Василев. Той е частен инвеститор и строителен предприемач, притежаващ богат опит в хотелиерството, става ясно от съобщението на „Главболгарстрой“. В него се допълва, че Василев работел активно за развитието на туризма и е подкрепял редица екологични каузи по Южното Черноморие.

Сделката е финализирана и са подадени съответните документи към Търговския регистър.

Новият инвеститор Стоян Василев заяви на пресконференция днес, че ще търси законов и общественоприемлив начин за завършване на проекта. „Ще изчакаме всички съдебни инстанции да се произнесат, ангажирам се да чуя мнението на възможно най-много заинтересовани страни. Лош вариант е да остане да стърчи един незавършен бетонен паметник, но още по-лошо е да има свлачище“, каза Василев.

Той допълни, че ще разговаря с представители на туристическия сектор в региона, местни жители и местните власти, както и с представители на неправителствения сектор, но допълни: „Няма да допусна да бъда изнудван от псевдоеколози с нечистоплътни интереси“.

Василев уточни, че сделката е за придобиването на „ГБС Турс“, която е притежател на правото на строеж за проекта „Алепу Вилидж“. Компанията „Алепу Вилидж“ АД е собственик на терена, а цената на трансакцията оставала "бизнес тайна". 

Според местни медии Василев е бил кандидат за кмет на Приморско, издигнат от местата коалиция МИР (партиите ВОЛЯ и БЗНС), а сега е част от общинския съвет, избран от листата на малката партия МИР.

Строителството на "Алепу Вилидж" предизвика силно негативни обществени реакции. Според властите строителството на брега е подпорна стена за блокиране на активирало се свлачище, а стената щяла да бъде малко надградена с вили и зеленина. 

Миналото лято се появи онлайн презентация на  проекта "Алепу Вилидж", който е "туристическо селище, състоящо се от апартаментни сгради с жилища за сезонно ползване, заведение за обществено хранене, кафене, открит плувен басейн и зони за рекреация".

Апартаментната зона е проектирана с обособени жилищни секции с общо 87 броя апартамента, ситуирани на североизток. Първите три секции, прилежащи на улицата, са триетажни обеми с достъп от юг на галериен принцип с отворени към околната среда коридор и стълбище. Останалите секции представляват едноетажни или двуетажни обеми, част от които вкопани, който слизат по терена, следвайки главната алея".

Делото за "Алепу Вилидж" беше образувано през юни 2020 г. През февруари т. г. съдът постанови, че са установени документни и други престъпления, а разрешението за строеж от 2018 г., издадено от главния архитект на община Созопол, е в разрез със законовите разпоредби. Присъдата не е окончателна и подлежи на обжалване.  

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (5)

0
 
5
 
5
преди 1 година
Лошото е, че голяма част от "бизнесмените" в бг са изключително прости и с отвратителен вкус. Какво да се прави - ген.
0
 
3
 
4
преди 1 година
Няма профилна снимка
Такива подпорни стени,(като на снимката),имат много къщи отзад,строени на баир...
0
 
3
 
3
преди 1 година
Абе хора що не се обадихте и аз исках да го купя ....
0
 
5
 
2
преди 1 година
Няма профилна снимка
Ще де разплача...
2
 
6
 
1
преди 1 година
Няма профилна снимка
добре, щото преди това имиджа ви беше "стъкло"...и изобщо не е щото нямате протекции от най високо ниво. Ама не се отказвайте де... ние ще си върнем мутрата и ще може да си довършите! ... само асансьорните шахти-колони да не се напълнят с вода!

Още от България
Ремонтът на тунел „Витиня“ приключва до края на септември