IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бургаски съд обяви за нищожно разрешението за строеж на "Алепу вилидж"

Установени са документни и други престъпления, а строителното разрешително е издадено в противоречие със закона, става ясно от мотивите на съда

16:37 | 18.02.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Административният съд в Бургас обяви за нищожно „строителното разрешително“ за изграждането на курортния комплекс "Алепу вилидж" в защитената местност Алепу край Созопол. Това става ясно от съобщение на сайта на прокуратурата.

В мотивите се посочва, че са установени документни и други престъпления, а строителното разрешително е издадено в противоречие с материалните разпоредби на закона.

Днешното решение на магистратите идва след протест на Окръжната прокуратура, която атакува издаването на това разрешително за строеж, припомнят от прокуратурата.

До делото се стигна, след като Окръжната прокуратура в Бургас образува досъдебно производство срещу лице, нарушило служебните си задължения при издаването на разрешително за строеж на името на „Алепу вилидж“ АД. То е издадено за Курортен комплекс „Алепу вилидж“ (етапно строителство) – Първи етап „Укрепване на свлачище“, Втори етап „Курортен комплекс“ в местността Алепу край Созопол, става ясно от сайта на прокуратурата. Целта е била да бъде набавена облага за други лица, като от тези действия могат да настъпят немаловажни вредни последици, уточняват от държавното обвинение. 

Делото бе образувано през юни 2020 година. Съдът счита, че разрешението за строеж от 10.09.2018 г., издадено от главния архитект на общ. Созопол, е в разрез с разпоредбите на закона, а именно липса на законосъобразно изработени инвестиционни проекти, представляващи основна и задължителна предпоставка за издаването му.

Наред с това, в хода на производството пред Административен съд – Бургас са били констатирани данни за документни и други престъпления, които са установени от заключение на съдебно-почеркова експертиза.

Според тях част от инвестиционните проекти до кмета на община Созопол, не са подадени от лицето, посочено в него за заявител, респ. не са подадени от лице, имащо качеството на възложител.

В същото време изготвените след датата на издаване на първото разрешение за строеж – 26.02.2018 г., инвестиционни проекти и комплексен доклад, послужили за издаване на процесното разрешение за строеж, не са приложени към Заявлението от 30.08.2018 г. до кмета на община Созопол, подадено от пълномощник на „Алепу Вилидж " АД, и няма данни как са били приобщени към административната преписка по издаване на разрешението за строеж. В тази част Окръжната прокуратура  ще сезира компетентната прокуратура. От там заявяват, че искането за обявяване на нищожността на акта може да се предяви без ограничение във времето.

Община Созопол е осъдена да заплати на Окръжната прокуратура направените съдебни разноски по делото в размер на 150 лв. Решението на съда подлежи на обжалване в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

Последна актуализация: 13:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още