Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Прокуратурата откри незаконно строителство в „Алепу“

Нередности са установени и на недостъпния плаж до „Летните Сараи“, както и в други местности по Черноморието

Прокуратурата откри незаконно строителство в „Алепу“

Снимка: Архив Bulgaria ON AIR

 

Множество нарушения, включително незаконосъобразно ограничаване на достъп до плажната ивица, са открили органите на ДНСК, РДНСК-Бургас, Областна и Морска администрация Бургас в хода на проверките под ръководството на Върховната административна прокуратура (ВАП), съобщиха от институцията.

Сред проблемните обекти са и печално известната „подпорна стена“ "Алепу Вилидж", както и хотелският комплекс в парк "Росенец", известен като "Летните Сараи".

Още по темата

Проверката на обект „Алепу вилидж“, в местността „Алепу“ – Созопол, констатира изграждането на укрепително съоръжение – странична подпорна стена, в отклонение от строителните книжа, пише в съобщението от ВАП. Извършената промяна е по време на строителството и не отговаря на одобрения инвестиционен проект. 

Проверка в местността „Аркутино“ е установила, че към настоящия момент не се извършват строителни дейности в близост до крайбрежната ивица. Констатирано е, че липсва строителна ограда и обезопасяване на бетонова конструкция, чието изграждане е преустановено през 1992 г. Следва кметът на община Созопол да предприеме действия по реда на чл.195 от ЗУТ за обезопасяването на обекта.

В местността „Буджака“ е установено наличието на оградени с масивни огради терени и масивни постройки, ограничаващи достъпа до крайбрежните скали. Достъпът до морето е възможен единствено по тясна пътека, която може да бъде опасна за преминаващите през нея граждани, посочват още от ВАП. За обектите в местността „Буджака“ са образувани отделни прокурорски преписки.

В парк „Росенец“ е установено, че не е осигурен свободен достъп до крайбрежната ивица заради поставена временна строителна ограда. В МРРБ липсва одобрен инвестиционен проект за изграждане на пристанищен обект, няма одобрен инвестиционен проект за изграждането и на двуетажна постройка, разположена в непосредствена близост до крайбрежната ивица.

При проверка на комплекс „Венид Еко вилидж“ в Свети Влас е констатирано, че към момента не се извършват дейности по строителството на жилищни сгради и хотел - 36 бр. къщи в съответствиe с общата строителна забрана за периода до 1 октомври по Закона за устройство на Черноморското крайбрежие. С оглед на това, че е липсвала изрична заповед, кметът на община Несебър е издал такава на 21 юли 2020 г., с която всички строителни дейности са прекратени до произнасянето на Административен съд – Бургас относно разрешенията за строеж в гористата местност.

Проверките под ръководството на ВАП за незаконосъобразно строителство по Черноморието продължават. 

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
2
 
1
преди 1 година
"В МРРБ липсва одобрен инвестиционен проект за изграждане на пристанищен обект, няма одобрен инвестиционен проект за изграждането и на двуетажна постройка, разположена в непосредствена близост до крайбрежната ивица."Значи е мааалко незаконно, а? Да го бутате предлагам (ако държавата няма пари ще се събере доброволен отрряд с кирки-гарантирам!!!)или да го одържавите най-добре...и с ваучерите на море.

Още от Икономика и политика
Стоилов: Защитата на застрашените в наказателни дела лица трябва да продължи