IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Според инвеститорите на Алепу строежът е законен

Те са готови да представят публично проекта след приключването на проверката на ВАП

17:25 | 10.06.20 г.
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Инвеститорите в курортното селище "Алепу Вилидж" край Созопол заявяват, че строежът и законен и приветстват инициативата на държавните институции да извършат проверка, като допълват, че оказват пълно съдействие на контролните органи. Те изразяват и готовност да представят публично проекта след проключването на проверката на Върховната административна прокуратура (ВАП). 

Това се казва в разпространено съобщение до медиите на дружествата „Алепу Вилидж" и „ГБС Турс", който е носител на правото за строеж. 

„Изпълнените към момента дейности по проект „Алепу Вилидж“ с разрешение за строеж са само и единствено в рамките на първи етап от одобрения инвестиционен проект, а именно укрепително съоръжение", се казва в съобщението.  Дейностите отговаряли на действащата към момента нормативна уредба.

Припомняме, че миналата седмица ВАП започна проверка за това дали е изграждан ваканционен комплекс при укрепването на свлачище, а началникът на ДНСК арх. Иван Несторов беше спешно командирован от премиера в морската община. Проверките на строителния контрол показаха, че на плажа Алепу няма нарушения.

Разрешителното за строеж е издадено от община Созопол през 2018 г. и включва два етапа – укрепване на свлачище и изграждане на хотелски колплекс „Алепу Вилидж“. При оглед на място от държавната строителна инспекция заключиха, че четириетажната сграда на брега не е хотел, а укрепително съоръжение.

През февруари миналата година строителният надзор издаде заповед за спиране на строежа, но впоследствие на инвеститора беше разрешено да довърши брегоукрепването.

Миналата седмица председателят на управителния съвет на Камарата на геодезистите в България Йоан Каратерзиян коментира пред bTV, че строежът на плаж Алепу е гавра със закона. 

Според него началникът на РДНСК-Югоизточен район Милен Ненчев не е казал цялата истина относно конструкцията. „В момента това може да се разглежда като брегоукрепително съоръжение, но в следващия етап това ще бъдат апартаменти или обслужващи помещения", смята той.

Геодезистът напомни, че подробният устройствен план на Созопол така и не е бил обнародван на електронната страница на общината и затова хората не са успели да реагират.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:46 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още