Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Инфраструктурното строителство у нас се връща към годишен ръст през юни

Спадът при сградното строителство на годишна база продължава, но е значително по-малък в сравнение с предходните три месеца, сочат данни на НСИ

Инфраструктурното строителство у нас се връща към годишен ръст през юни

Снимка: Paul Hanna/Bloomberg

През юни строителната продукция у нас бележи силно възстановяване главно благодарение на ускоряването на инфраструктурното строителство, сочат данни на Националния статистически институт (НСИ).

Произведената строителна продукция в страната ни е нараснала с 4,8% спрямо май, като месечният ръст се засилва спрямо 4,4% предходния месец. Спрямо юни 2019 г. строителната продукция намалява само с 2,2%, след като в предходните три месеца отчиташе двуцифрено годишно понижение. Минимален спад беше отчетен и през февруари.

Добрите данни се дължат главно на инфраструктурното строителство, което се е върнало към скромен ръст на годишна основа през юни за първи път от началото на коронавирусната криза през март.

Още по темата
През юни гражданското и инженерното строителство, в което влиза и строителството на инфраструктура, отбелязва повишение от 0,7% на годишна основа след спада през март, април и май от съответно 9,1%, 12% и 11,1%.

Спрямо май инфраструктурното строителство се повишава с 5,3%, като ръстът се ускорява в сравнение с май, когато беше отчетен месечен скок от едва 1,1%.

Сградното строителство също отчита ръст от 4,4% през юни спрямо май, но той е по-слаб в сравнение с предходния месец, когато беше отбелязано повишение от 6,9%. През май сградното строителство се върна към растеж за първи път от седем месеца насам.

Спрямо юни миналата година сградното строителство продължава да отчита спад от 4,3%, но той е значително по-ограничен в сравнение с май, когато то се понижи с 16%. Двуцифрен спад на сградното строителство имаше и през март и април. През февруари също беше отчетено свиване на годишна основа от 2,4%.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от България
Коронакризата препъна покачването на жилищните цени в България