IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

IT компании са наели над половината от новите офис площи в София

Наемните нива и равнището на свободните площи остават непроменени през третото тримесечие, сочат данни на консултантска компания

19:00 | 13.11.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Офис сгради с обща площ от 41 хил. кв. м се били въведени в експлоатация през третото тримесечие на тази година, с което общият обем на офис площите в София е достигнал 2,1 млн. кв. м, сочат данни на консултантската компания MBL.

Както и при предходните тримесечия въведените в експлоатация сгради са били съсредоточени в района на бул. „Цариградско шосе“ и кварталите „Младост“ и „Хладилника“. Общата квадратура на офис проекти в процес на строителство остава непроменена – 413 хил. кв.м, от които 142 хил. кв.м се очаква да бъдат завършени до края на 2020 година.

Наемните нива и през третото тримесечие остават стабилни, като за офиси клас А са между 12 и 14 евро на кв. м, а за клас Б – между 8 и 11 евро на кв. м. Свободните площи при офис сградите от клас А достигат нивата от началото на годината от 9,5%, или 200,000 кв.м, сочат данните на MBL.

Нетното усвоените офис площи през третото тримесечие възлизат на 29,700 кв.м, а за периода са били сключени сделки за 25,900 кв.м. Повече от 50% от новозаетите площи са били наети наети от IT компании, които предвиждат помещенията за буфер при планирано разрастване, отбелязва консултантската компания.

Данни на консултантската компания Cushman & Wakefield Forton от края на миналия месец също показаха, че компаниите от IT сектора и центровете за изнесени услуги са останали най-сериозният двигател на пазара на офис площи в София с малко над половината от наетите площи през третото тримесечие. Както и в предходните тримесечия основната част от подписаните наемни договори са били за разширения и премествания.

Въпреки бързото увеличение на обема на офис площи пазарът все още успява да усвои новите проекти. Данните на Forton сочат, че делът на свободните площи е около 9,1% средно за пазара през третото тримесечие, като модерните сгради в централната част на София са напълно отдадени.

Активен пазар на офис площи регистрират и големите градове в страната, като основното търсене идва от разрастващи се аутсорсинг и IT компании. Сред примерите за големи сделки от последните месеци са софтуерната фирма Fadata в Бургас, KBC Group във Варна и Sutherland в Пловдив, съобщава консултантската компания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:06 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още