Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Как се отразява коронакризата на проптех индустрията?

Финансирането на нови проекти в този сектор е затруднено заради пандемията, твърди експерт

Как се отразява коронакризата на проптех индустрията?

Снимка: Bloomebr TV Bulgaria

Ситуацията, породена от COVID-19, се отразява различно на компаниите от проптех индустрията /новите технологии в областта на недвижимите имоти/. За стартъпи, които са в начална фаза, на етап R&D, и все още нямат продукт, който да генерира приходи, кризата забавя плановете им. Но за дружества, които са крачка напред и вече разчитат на собствени приходи, кризата е предизвикателство. Това коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Георги Демирев, съосновател на Оцениме.бг,

Той даде за пример Великобритания, където 50% от проптех компаниите са загубили приходи заради негативните ефекти от пандемията.

Оцениме.бг спечели първата проптех награда в България - на Годишните награди на сайта Imoti.net. Екипът на дружеството разработи алгоритъм за автоматизирана оценка на недвижими имоти, при който се използва машинно самообучение. Оценката се извършва на база различни фактори. В първата фаза алгоритъмът използва данни за офертни цени на имотите от над 100 агенции. Във втората фаза се използват данни за договорните цени на сделките, които отново се получават от партньорските агенции. 

Още по темата

В Оцениме.бг вече се подготвят за експанзия, като идеята е до началото на 2021 г. алгоритъмът за оценка да покрива всички пазари в Централна и Източна Европа. За по-точна оценка на имотите скоро ще се ползват и сателитни снимки от Google Earth, които ще показват каква е плътността на застрояване около сградата, колко зелени площи има и т.н.
Георги Демирев сподели, че има проптех компании, които са се възползвали от ситуацията на пандемия и дори са излезли печеливши от нея. Такива са фирмите, които разработват решения за безконтактен достъп и за 3D огледи на имоти. Гостът даде пример и с американския стартъп VergeSense, който предлага сензори за активност в офис сгради.

Финансирането на нови проекти в проптех сектора е затруднено след пандемията. Venture фондовете са по-предпазливи, искат по-големи дялове в стартъпите, както и реалистичен път към положителни парични потоци. Фиаското на WeWork също се отрази негативно на ситуацията, обясни Демирев.

Специално за България добрата новина е, че започват работа различните финансови инструменти, които ще разпределят публични средства, предоставени чрез Фонда на фондовете.

Георги Демирев сподели, че от началото на 2020 г. е впечатлен от две американски компании в проптех сектора. Едната е Till, която влиза като посредник между наемател и наемодател. Дружеството сключва договор и с двете страни, като поема риска от забавяне на плащанията от страна на наемателя. Втората компания е Landis, която има иновативен модел за покупка на жилище.

Целия разговор вижте във видео материала на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

По статията работи: Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
4
 
1
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Защо е този нов термин "проптех"?!
По тази логика трябва да се появят: картех, потртех, инсуртех, новтех и прочие.

Още от България
Консултант: Пандемията може да изтрие 20-30% от търсенето на офиси в София