Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Новите жилища у нас през първото тримесечие - повече и по-големи

Тристайните апартаменти почти се изравняват по дял с двустайните сред въведените в експлоатация жилищни имоти между януари и март

Новите жилища у нас през първото тримесечие - повече и по-големи

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Повече и по-големи жилища са били въведени в експлоатация у нас през първото тримесечие на миналата година в сравнение със същия период на предходната година, сочат предварителни данни на Националния статистически институт (НСИ).

Между януари и март в експлоатация са въведени 925 жилищни сгради, а новопостроените жилища в тях са 4011. На годишна база сградите са със 133 повече, или 16,8%, а жилищата в тях нарастват с 208, или с 5,5%.

Тристайните жилища почти се изравняват по дял с двустайните, съответно 37,8% и 39,6%, тъй като строителните предприемачи вероятно са отговорили на породената от пандемията необходимост от по-голяма жилищна площ.

Делът на жилищата с шест и повече стаи е 3,2% и се запазва непроменен спрямо четвъртото тримесечие на миналата година.

Общата полезна площ на новопостроените жилища през първото тримесечие също нараства с 13,7% на годишна основа до 407,5 хил. кв. м, а жилищната площ се увеличава с 14,6% и достига 314,1 хил. кв. м.

Същевременно средната полезна площ на едно новопостроено жилище скача от 94,2 кв. м през първото тримесечие на 2020 г. на 101,6 кв. м през същото тримесечие на тази година.

Най-нашироко живеят жителите на областите Силистра (212,9 кв. м) и Габрово (196,2 кв. м). Най-малка е средната полезна площ на новопостроено жилище в област Видин (60 кв. м) и Пазарджик (76,5 кв. м). В София средната площ на новопостроените жилища през първото тримесечие е близо 112 кв. м.

Столицата е лидер по въведени в експлоатация жилища между януари и март с 1421, следвана от Варна със 764 и Пловдив с 433. Благоевград изпреварва Бургас на четвъртото място със съответно 292 и 282 жилища. Над сто жилища за тримесечие са въведени в експлоатация и в Стара Загора със 118. На обратния полюс са Видин и Монтана със съответно две и три въведени в експлоатация жилища.

От въведените в експлоатация новопостроени жилищни сгради през първото тримесечие със стоманобетонна конструкция са 79,2%, с тухлена – 16,9%, с друга – 3,4%, а с панелна – 0,5%.

Най-голям е относителният дял на новопостроените къщи (72,6%), следвани от жилищните кооперации (18,1%). В сравнение с първото тримесечие на 2020 г. се наблюдава увеличение в броя на новопостроените къщи, сградите от смесен тип и вилите, докато броят на жилищните кооперации намалява.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от България
Все повече хора у нас инвестират в имоти в търсене на комфорт в дома