Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Полският собственик на Mall Sofia e завършил първата сграда от комплекса си в "Младост"

Advance Business Center I е с площ от 15 800 кв. м и ще включва девет етажа с офиси и три подземни нива с 270 паркоместа

Полският собственик на Mall Sofia e завършил първата сграда от комплекса си в "Младост"

Снимка: GTC

Полската група за инвестиции в имоти GTC, която е собственик на Mall Sofia, е завършила изграждането на първата сграда от проекта си Advance Business Center на входа на Бизнес парк София в квартал „Младост“, става ясно от отчета ѝ за първото полугодие.

Изграждането на Advance Business Center, който включва две сгради с обща площ от близо 32 хил. кв. м, започна през 2017 г., а стойността на инвестицията е 60 млн. евро. Първата бизнес сграда, която е с площ от 15 800 кв. м, включва девет етажа с офиси и три подземни нива с 270 паркоместа, като първоначалните планове бяха да бъде завършена през първото тримесечие на 2019 г.

През миналата година GTC съобщи, че компанията за аутсорсинг услуги Concentrix е подписала необвързващо споразумение за наемането на 74% от площите в сградата, които се равняват на 11 500 кв. м.

Втората сграда от бизнес комплекса, чието завършване е планирано за тази или следващата година, ще предложи на пазара още 15 200 кв. м офис площи.

GTC присъства в България от 12 години, като първоначално инвестициите й у нас бяха насочени към търговски площи. През 2017 г. тя продаде моловете „Галерия“ в Стара Загора и Бургас на южноафриканския фонд за инвестиции в недвижими имоти MAS Real Estate в сделка за 62 млн. евро, за да се съсредоточи върху офис проекта си в квартал „Младост“.

През април миналата година обаче компанията се завърна на пазара на търговски площи у нас с придобиването на Mall of Sofia на бул. „Александър Стамболийски“ за сумата от 90 млн. евро. В отчета си GTC отбелязва, че приходите от наеми от Mall of Sofia са се увеличили през първото полугодие чрез предоговаряне на съществуващите договори за наем и промяна на микса от наематели, без обаче да посочва конкретни данни.

Като цяло приходите от наеми и услуги на GTC през първото полугодие са нараснали до 81 млн. евро спрямо 73 млн. евро през същия период на миналата година, като компанията посочва, че придобиването на Mall of Sofia е допринесло за силния резултат.

Нетната печалба на GTC между януари и юни обаче леко намалява до 42,8 млн. евро спрямо 46 млн. евро през първото полугодие на 2018 г.

Освен първата сграда от Advance Business Center през първите шест месеца на годината компанията е завършила изграждането на търговски център в Белград с площ от 34 200 кв. м и офис сграда в сръбската столица с площ от 6100 кв. м. Така общата брутна отдаваема площ на притежаваните от GTC обекти достига 760 хил. кв. м, като 94% от площите са наети.

Компанията е започнала изграждането на офис сграда в Будапеща с площ от 29 хил. кв. м., а още шест офис сгради са на етап строеж, като очакванията са след завършването им приходите от наеми да нараснат с близо 16,7 млн. евро.

Общата стойност на притежаваните от GTC активи достига близо 2,5 млрд. евро, като нараства спрямо 2,3 млрд. евро към декември 2018 г.

GTC инвестира в бизнес имоти в Полша, Румъния, Унгария, Хърватия, Сърбия и България. Компанията управлява портфейл от 48 бизнес сгради, предоставящи 784 хил. кв. м офис и търговски площи. Освен това тя има търговски и офис сгради в столиците на Централна и Източна Европа, от които близо 63 хил. кв. м са на етап строеж. 

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

5
 
6
 
1
преди 1 година
По-грозна сграда не би могла да бъде направена...

Още от България
Разрешение за строеж - само при приложена улична регулация