IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Премиерът даде рестарт на довършването на стадиона на "Ботев Пловдив"

Министрите гласуваха допълнително 2,5 млн. лева за модернизиране на „Арена Арда“ в Кърджали

14:34 | 28.08.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Министерски съвет</p>

Снимка: Министерски съвет

Премиерът Бойко Борисов даде официален рестарт на възобновяването на строителните дейности на стадион „Христо Ботев" в Пловдив.  Церемонията се състоя на Северната трибуна на стадиона откъм улица „Богомил“ в Града на тепетата.

След завършване на строителството стадионът на "Ботев Пловдив" ще отговаря на международните стандарти, ще може да кандидатства и да печели домакинство за провеждане на световни и европейски спортни форуми, съобщи пресцентърът на правителството.

Изграждането на спортния комплекс беше спряно преди няколко години. Към момента в стадиона са вложени около 10 млн. лева, а съоръжението бе спряно с Акт 10, като футболният клуб започна да играе домакинските си мачове на изградената тренировъчна база в "Коматево".

Събитието се състоя дни преди голямото дерби на Пловдив между "Локомотив" и "Ботев", което ще се състои в събота. Борисов изтъкна, че държавата не може да разделя отборите в града и ще помага и на двата водещи клуба.

„Не мога да разделя отборите, нито това ни е целта. Но това, което мога да направя – като напреднете със строителството, като видим как върви, така както за спортната ви зала и за много други съоръжения, ще ви помогнем пак“, отбеляза премиерът.

Той подчерта, че на заседанието на Министерския съвет е взето решение за подпомагане на още един професионален футболен клуб - „Арда“ – Кърджали, на който бяха отпуснати 2,5 млн. лева за модернизирането на стадион „Арена Арда“ в града.

За целта правителството одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерството на младежта и спорта за 2019 г. Осъществяването на проекта ще бъде стъпка към изпълнението на Националната програма за развитие на България 2020, в която е приоритет развитието на спорта и повишаване на физическата култура на населението.

Даването на допълнителни пари министрите аргументират с идеята, че изграждането на добре функционираща система за физическа култура и спорт в общините ще спомага за възпитание на съвременна ценностна система на личността - обществени, образователни и културни ценности. Те са убедени, че спортът ще има превантивна роля срещу ранно отказване от образование, асоциални прояви, престъпност, наркомания.

От пресслужбата на Министерския съвет напомнят, че така правителството продължава да изпълнява последователната си политика за изграждане и реновиране на спортната база в цялата страна. 

Вижте още във видеото!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още