Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Сделките с имоти в България са се сринали с две трети през март

В София понижението е с 24,5% на годишна основа, сочат данни на Агенцията по вписванията

Сделките с имоти в България са се сринали с две трети през март

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Вписаните сделки с имоти само през март у нас са намалели с 66,4% на годишна основа, става ясно от данни на Агенцията по вписванията, предоставени на Investor.bg.

През март са вписани общо 6737 сделки спрямо 20 083 през същия месец на миналата година. На 13 март у нас беше въведено извънредното положение за спиране на разпространението на коронавируса, което първоначално замрази имотния пазар в големите градове и в цялата страна.

Публикувани в края на април данни на Агенцията по вписванията за сделките с имоти през първото тримесечие също показаха спад между януари и март от 5,8%, като за първи път от 2017 г. вписаните сделки в цялата страна спаднаха под прага от 40 хил.

Сред големите градове у нас най-значително свиване на сделките с имоти през март е регистрирано във Велико Търново – 31,2%, или 262 вписани сделки спрямо 381 през март 2019 г.

Още по темата
В София те са се понижили с 24,5% за март, когато са били вписани 2452 сделки спрямо 3250 година по-рано. Вписаните сделки с имоти в столицата регистрираха спад и през първото тримесечие от 6,3%, като сделките за периода достигнаха най-ниското си ниво от три години насам.

В Пловдив през март са вписани 1200 сделки спрямо 1696 година по-рано, което е спад с почти 30%. През първото тримесечие Пловдив регистрира най-голям спад на сделките с имоти сред големите градове у нас от 9,6%, като за първи път от 2017 г. насам броят им падна под прага от 3000 за периода между януари и март.

Варна единствена сред големите градове в страната постигна ръст на сделките с имоти през първото тримесечие, а броят им достигна най-високото си ниво за периода от финансовата криза през 2008 г. насам. Само през март обаче те са намалели с 23,8% - от 1358 през март 2019 г. на 1034 през същия месец на тази година.

Спад от 23% на вписаните сделки с имоти през третия месец от годината е регистриран и в Бургас – от 718 на 553. В Плевен годишното понижение на сделките през март е 28,2%, а в Русе и Стара Загора те са намалели със съответно 19,3% и 17,4%.

Данните се отнасят за сделки с всички видове имоти, включително земеделска земя. От Агенцията по вписванията обясняват, че не могат да предоставят информация само за сделките с жилища, тъй като „при вписване няма нормативно изискване да бъде попълвана информация дали имотът е жилищен или не при нанасяне на данни и съхраняването им в имотния регистър“.

Данните на агенцията се отнасят само за нотариално изповядани покупко-продажби и не вземат предвид сделките с имоти „на зелено“.

Към момента всички служби по вписвания и по регистрация към Агенцията по вписванията работят без затруднения при непроменено приемно и работно време и при спазване на противоепидемичните мерки, уточняват от ведомството. 

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (10)

1
 
6
 
10
nikolovnn до: zelka007
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
На някой от въпросите ми се струва, че отговорите са ясни - данъците не са много високи така или иначе, както и заплатите. В София заплатите на огромна част от хората изобщо не са високи, дори не се приближават до високи!

Но намаляха работните места напрамер, увеличиха се изискванията при кредитиране, увеличи се несигурността... да спрем до тук!

Не казвам дали трябва да падат цени... той пазарът ще си покаже!
0
 
6
 
9
forum_rookie до: zelka007
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Под себестойност ли? Я прочети това:

https://money.bg/video/sebestoynostta-na-edin-kvadraten-metar-zhilishtno-stroitelstvo-e-okolo-420-evro.html
0
 
8
 
8
преди 4 месеца
поздрави на брокерките Дурито и Бонито и останалите глупaци, с вечниот растеж на имотито само, че първо не са питале чичо Били инжексията дали нема имеме ош грипове и кихавици, за да има вечни ценови растежи на панелки пред разпад ..... :))
1
 
7
 
7
mrynmryn до: ddb
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Че те маса заведения са перачници, празни, но персоналът си стой. Сещам е за едно конкретно, на един БЕГЕ дупетат у Варна, където има 2ма бармани на смяна, а те спяха по цяла вечер, защото хора няма, барабар и сервитьорките. И това е всеки ден. Кой би наливал към 10-15к за разходи на месец, ако не прави толкова, дори в добрите си месеци?
6
 
5
 
6
zelka007 до: melon
преди 4 месеца
да запитам , каква е нуждата да се продава под себестойност , та да падат цените поголовно ?! не само за имоти говоря и за цени в заведения ?! общите сметки за ток , вода и имотни данъци и такси ли паднаха ?! доставните цени за материали ли паднаха ?! услугите ли поевтиняха ?! заплатите ли намаляха ?! ... :))) ...

Още от България
Печалбата на Jumbo в България спада с над 1 млн. евро през първото полугодие