IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговските центрове ще спазват новите мерки срещу COVID-19, но искат време

Това е поредният удар по единствения сектор, който беше затворен над пет месеца без да получи ефективна финансова подкрепа, твърдят моловете

18:59 | 20.10.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Търговските центрове ще спазят наложените във вторник мерки от здравния министър Стойчо Кацаров, предвиждащи в моловете да се влиза само срещу зелен сертификат, но поискаха допълнително време, за да организират проверката на сертификатите преди влизането в сила на заповедта, което е планирано за утре.

В разпространена до медиите позиция Българската асоциация на ритейл центровете (БАРЦ) подчертава, че моловете отново са поставени пред изключително кратки срокове за реакция, организация и изпълнение. В тази връзка те ще имат допълнителни разходи в много големи размери, които за пореден път ще бъдат изцяло за тяхна сметка.

„Наложените мерки изискват допълнителни сериозни инвестиции в организация и персонал, като това се случва в момент, в който браншът ни е изправен пред безпрецедентна криза, свързана с увеличението на цената на тока. Бихме искали толеранс - допълнително време за въвеждане на организацията за проверка на зелените сертификати преди влизане в сила на заповедта“, се казва в позицията на БАРЦ.

От асоциацията подчертават, че това е поредният удар по единствения сектор, който е бил затворен над пет месеца без да получи каквато и да е ефективна финансова подкрепа, тъй като програмите за подпомагане са насочени към малки и средни предприятия, към които повечето търговски центрове не спадат. „Към днешна дата продължаваме да очакваме помощ от държавата“, пишат от БАРЦ.

„Няма никаква яснота кога наемателите ни ще се възстановят от причинените им финансови щети по предходните ограничителни периоди, а в същото време ние като наемодатели търпим колосални загуби. Настояваме за справедливо отношение на държавата спрямо всички компании и обекти в сектора – без значение от тяхната площ и разположение“, се казва в становището. Асоциацията призовава да не се вземат дискриминационни решения спрямо сектора и за преразглеждане на размера на глобите, които се налагат, така че да бъдат реалистични.

„В обектите ни строго се спазват всички установени международни стандарти за безопасност и се прилагат редица мерки за сигурност с доказана ефективност – задължителни маски, регулярна дезинфекция на общите части, засилена охрана и превенция на струпването на хора и много, много други, с които да осигурим безопасността на нашите посетители, наемателите ни, както и заетите в бранша над 150 хил. души и семействата им. От самото начало на пандемията неведнъж сме доказвали волята си да помагаме на институциите в борбата с вируса. Бихме искали да подчертаем, че през последните месеци обектите ни се превърнаха в най-предпочитани мобилни пунктове за ваксинация на десетки хиляди българи“, пише асоциацията.

Към становището на БАРЦ се присъединява и Българската ритейл асоциация (БРА), особено в частта за изключително краткото и скъпоструващо време за реакция, се допълва в съобщението. Двете асоциации смятат, че заповедта би следвало да касае всички, включително и държавната администрация.

БАРЦ обединява инвеститори в търговските центрове в страната и работи за насърчаването на развитието на бизнеса на моловете и неговия принос за икономическия растеж на България.

Към момента в сдружението участват 13 от моловете в България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
дядя Вова
преди 2 години
Търговските центрове ще спазват новите мерки срещу COVID-19 > Мхм, то и комунизма щеше да идва, и светлото бъдеще ... научиха народа да тарикетее, сега да му берат плодовете!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още