Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

От 21 октомври: Всички дейности на закрито само срещу зелен сертификат

За работещите в лечебни заведения за болнична помощ се въвежда изискване да работят при наличие на зелен сертификат

От 21 октомври: Всички дейности на закрито само срещу зелен сертификат

Снимка: Stefan Wermuth /Bloomberg

Здравните власти въвеждат задължителен зелен сертификат за всички дейности на закрито. Това обяви здравният министър Стойчо Кацаров на брифинг днес. Мярката влиза в сила от полунощ в сряда срещу четвъртък - от 00 ч. на 21 октомври.

От няколко дни здравните власти подготвят обществото за въвеждането на сертификата като ключ за достъп до редица обществени места. Днес здравният министър мотивира мярката, като посочи, че броят на заразените, хоспитализираните и починалите е нараснал значително.

Мярката ще продължи да действа, „докато даде резултат“, каза здравният министър. Най-краткият възможен срок за промяна на мерките е две седмици.

Предвижда се  всички дейности, които се извършват на закрито, да се извършват само при наличието на зелен сертификат и контрол на входа, каза министърът. 

Още по темата

Изискване за зелен сертификат ще има за: кина, театри, галерии, концерти, музеи, молове, магазини над 300 кв. м, фитнес центрове, спортни клубове, басейни, заведения за хранене, хотели. Сертификат няма да се изисква за хранителните магазини, аптеките и банковите институции. Пазарите на открито трябва да спазват всички противоепидемични мерки.

Всички обекти, които не изпълнят изискването за зелен сертификат, ще бъдат затворени.

Зелен сертификат се издава при завършен цикъл на ваксинация, установено с PCR преболедуване или тест срещу коронавирус, направен до 72 часа или антигенен тест до 48 часа.

Стойчо Кацаров посочи, че въвеждането на зелен сертификат е посочено като предпочитана мярка от всички специалисти в експертния съвет към здравното министерство.

За всички, работещи в лечебни заведения за болнична помощ, се въвежда изискване да работят при наличие на зелен сертификат. Това изискване се въвежда и за работещите в старчески домове.

Няма изискване за зелен сертификат в образователните институции.

В обществения транспорт не се предвижда изискване за зелен сертификат.

Сертификат не се изисква и за деца под 12-годишна възраст.

Преустановяват се свижданията в лечебни заведения и в домове за социални услуги.

Ситуацията със заболеваемостта от коронавирус вече ще се разглежда по общини, а не по области. Целта е максимално да се продължи присъственият процес.

Преустановява се присъственото обучение във всички общини, в които 14-дневната заболеваемост е над 750 души на 100 хил. население. Ротация се въвежда в училищата, когато 14-дневната заболеваемост е между 500 и 750 на 100 хил. население - половината ученици трябва да са на онлайн обучение. Присъственото обучение при ротационен режим може да бъде с продължителност 7 или 14 дни.

Всички ученици от 5-ти до 12-ти клас, както и целият педагогически и непедагогически персонал, трябва да носят маски по време на престоя в училище. 

За университетите се допуска присъствено обучение само при наличие на зелен сертификат. Преценката за това дали обучението да се извършва присъствено, или онлайн е на всеки университет.

Ще има строг контрол върху лабораториите за издаване на фалшиви сертификати. Ако се установи такова нещо, ще бъде отнет лицензът на лабораториите, заяви здравният министър.

Работодателите и всички администрации трябва да организират работния процес на служителите, като установяват работно време с променливи граници, разпределят работа от разстояние за най-малко 50% от персонала, освен ако работата не го позволява. Препоръката на здравния министър е колкото се може повече услуги да бъдат онлайн.

За спазване на мерките ще следят от инспекцията по труда, от регионалните здравни инспекции и от МВР. Всички проверяващи също ще бъдат задължени да представят здравен сертификат. Контролирани ще бъдат и лабораториите, които правят тестове и издават сертификати.

„Нека да спазваме мерките. Призовавам хората да се ваксинират. Ако не спазваме ограниченията, не можем да постигнем задържане и намаляване на случаите. Единствената и последна мярка остава национален локдаун. Тя не може да бъде изключена като вариант. Никой не желае да се стига дотам“, каза Стойчо Кацаров.

По статията работиха: автор Евгения Маринова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (86)

   1| 2| 3| 4| 5| 6| 7| 8| 9    
1
 
2
 
86
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Може ли дефиниция за фундаментални задължения към обществото? Аз смятам че това е Конституцията а там това което описваш не присъства. За убиване на хора също си има закони и трябва да има ясен извършител, именно за това е нелепо да се казва че някой като кихне убива човек, ми то тогава всяка заразна болест създава десетки убийци, нека да въведем мерки за всяка заразна болест, защо се ограничаваме с ковид
2
 
2
 
85
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Инъче перефразирайки нещата в миналото .... Левски също е говорил за права и свободи и т.н., но в крайна сметка някой трябва да излезне и да ги свърши тези неща .... да се жертва за обществото (разбирай да се ваксинираш) за да не умират толкова много. Всеки ваксиниран разпространява с до 9 пъти по малко вируса от неваксиниран. Освен това 9 пъти е по малък шанса за постъпване в болница или смърт. Така,че ето това е едно от фундаменталните задължения на всеки истински БЪЛГАРИН. Така се постига общество с права и всичко което желаеш. Права и Задължения :)А ако имаш друг по добър начин с който да си помогнем като общество на тази територия може да го споделиш.... но всяко отлагане и мисли като то ще отмине ей така или естествения подбор си знае работата означава,че ние просто не сме общество. Някакви индивиди събрани на тази територия.....
2
 
4
 
84
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Khao ти обаче явно все още не си разбрал,че фундаменталните ти права свършват точно там където започват фундаменталните ти задължения към обществото. Какво значи това ? Това значи ,че когато трябва да се ваксинираш за да умират по малко хора то точно това трябва да направиш. Ако трябва да носиш маска, да не ходят децата ти на училище , да пропуснеш лечение 1 година и т.н. Точно това правят всички развити общества по целия свят. Дори включително и в Индия с цели 75% ваксинирани (1 милиард дози). Повечето българи както и ти мислите ,че имате само права без никакви задължения към обществото. Те вървят заедно винаги и когато се спазват хората живеят по добре , по богато, по здраво :) Мен също ми се иска например да хвърля тази маска, но я слагам защото имам задължения към обществото ... макар и да съм ваксиниран има минимален шанс да заразя някой и затова я нося. Това е :)
2
 
4
 
83
Solar Power до: Solar Power
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Аз също не искам утре пълен локдаун заради теб да не мога да отида на разходка. Не си сам на територията :) Искам децата ми да ходят на училище, но не ходят защото половината даскали са болни а някои и под земята вече. Докога ще ходя с маска заради теб?!
1
 
4
 
82
Solar Power до: julian12
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Нека да работим с числа. Ирландия население 5 милиона. Средно починали на ден 6 човека, ваксинирани 92 процента. Булгария население 6.5 милиона, среднл починали на ден 100 ловека, ваксинирани 20 процента. Няма друго решение за момента за да не умират хора. Khao може да си зарови главата в пясъка и да се прави че не вижда но това са числата. Ниска ваксинация много смурт, пълни болници. Най е лесно да кажеш аз няма да се ваксинирам оправяйте се само, че ГРЕШИШ тук на тази територия сме заедно :) Предложи решение да не умират хора , ако нямаш такова се забиваш в някой ъгъл и мълчиш.

Още от Икономика и политика
Антикризисните стимули за разкриване на работни места ще са поне до юни 2023 г.