Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

ИПИ: Данъците – все нагоре вече близо 10 години

Трета поредна година бюджетът е на излишък и би било полезно да започнем списък с възможни варианти за намаление на данъци, покочи Петър Ганев

ИПИ: Данъците – все нагоре вече близо 10 години

Снимка: Архив Ройтерс

Вече трета година към края на лятото бюджетът е на огромен излишък. Макар традиционно да има ударно харчене на натрупаните средства в последните месеци на година, историята показва, че най-вероятно и тази година бюджетът ще приключи на плюс. На този фон в подготовката на проектобюджета за 2019 г. отново се говори по-скоро за покачване на данъци и/или осигуровки – било то нова здравна вноска, повишен максимален осигурителен доход или по-високо облагане на старите автомобили, пише в анализа на Петър Ганев от екипа на Института за пазарна икономика.

Още по темата

Тук няма да разсъждаваме върху това дали всяка една от тези стъпка е правилна или не – и трите примера са много различни и заслужават отделно внимание. Важната обаче е тенденцията постоянно да се мисли за някакви промени, които може и да не са големи, но в крайна сметка изземват повече средства от гражданите. Идеи за намаляване на данъци или осигуровки на практика няма. По-лошото е, че подобни стъпки почти липсват през последните близо 10 години.

За да покажем по-ясно тенденцията решихме да изготвим кратък (непълен) списък на данъчни и осигурителни промени в посока покачване на облагането през последните близо 10 години.

Нови данъци

    Нов общински туристически данък – определя се на местно ниво (2011)
    Нов данък върху застрахователните премии – ставката е 2% (2012)
    Данък „лихва” – ставката е 8% (2013)
    Нов общински данък върху таксиметровите превози – определя се на местно ниво (2017)

Увеличени акцизи

Най-много случаи на увеличение има при акцизите. Това е породено от ангажиментите да се достигнат минималните нива за ЕС, което води до постепенни или резки покачвания през годините. Списъкът на акцизните промени също не е изчерпателен.

    Увеличен акциз върху цигарите до 148 лв. за 1000 къса (2010)
    Увеличен акциз върху цигарите до 161 лв. за 1000 къса (2016)
    Увеличен акциз върху цигарите до 168 лв. за 1000 къса (2017)
    Увеличен акциз върху цигарите до 177 лв. за 1000 къса (2018)
    Увеличен акциз върху нагреваемите тютюневи изделия до 233 лв./кг. (2018)
    Увеличен акциз върху тютюна за пушене 130 лв./кг. (2011)
    Увеличен акциз върху тютюна за пушене 152 лв./кг. (2012)
    Увеличен акциз върху горивото – до 710 лв./1000 литра за безоловен бензин (2011)
    Увеличен акциз върху горивото – до 615 лв./1000 литра за газьол и керосин (2011)
    Увеличен акциз върху горивото –до 630 лв./1000 литра за газьол и керосин (2012)
    Увеличен акциз върху горивото –до 645 лв./1000 литра за газьол и керосин (2013)

По-високи местни данъци

Тук са обобщени случаите само за последните три години, които са и най-наситени с данъчни промени в общините. Разглеждаме 4 основни данъка на местно ниво – върху недвижимите имоти, превозните средства, при прехвърляне на имущество и патентния данък за търговия на дребно.

    62 случая на увеличени местни данъци (2016)
    69 случая на увеличени местни данъци (2017)
    37 случая на увеличени местни данъци (2018)

Осигурителни промени

Посочени са само последните две покачвания на вноската за пенсия. През 2011 г. също има покачване, но то на практика е в отговор на намалението на вноската от 2010 г. Включено е повишението на вноската за здраве, тъй като е релевантно към текущия дебат за нов осигурителен модел в здравеопазването.

    Увеличена вноска за здраве с 2 процентни пункта (2009)
    Увеличение на вноската за пенсия с 1 процентен пункт (2017)
    Увеличение на вноската за пенсия с 1 процентен пункт (2018)
    Повишения на максималния осигурителен доход – с по 200 лв. в периода 2013-2015 до 2 600 лв.
    По-високи минимални осигурителни прагове – повишения през повечето години, в т.ч. и административно наложени в някои случаи.

По-високи такси

    Като цяло има тенденция за повишение на таксите за различни държавни и общински услуги. Тук, разбира се, го има аргумента, че те не са задължителни, но в крайна сметка това също отнема от разполагаемия доход на гражданите и затова често таксите се наричат „квази данъци”. Такъв пример е годишната винетка например, която през 2016 г. беше увеличена на 97 лв.

Това са част от примерите за данъчни и осигурителни промени през последните 10 години, които натоварват допълнително данъкоплатците. Тук не коментираме промените в детайли, а просто даваме общата тенденция. На фона на нея и на това, че трета поредна година бюджетът е на излишък, би било полезно да се мисли за политика в обратната посока, тоест да започнем списък с възможни варианти за намаление на данъци.https://ime.bg/bg/articles/bdj-pytnieski-prevozi-edin-subsidiran-falit/

По статията работи: Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (6)

0
 
17
 
6
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Има индикации, че вървим към криза, но поради някакви причини правителството не иска да смени политиката. Забавянето на ръста на икономиката е факт, признат и от новата прогноза на правителството. Безработицата е на минимални нива само дето заетите са по-малко, от колкото през 2008 с едни 7-8%, т.е. намалената безработица е най-вече заради липса на хора, а не ръст за заетите(данни НСИ). Инвестициите са на минимално ниво. Има ръст на междуфирмената задлъжнялост - оборотните средства ги няма. И на фона на това имаме увеличени данъци и такси като дал от БВП и неизпълнение на капиталовите разходи от правителството.
11
 
3
 
5
преди 6 месеца
За да не превръщаме темата в безсмислено оплювaтeлство, моля ако сте против ГЕРБ, казвайте коя политически сила подкрепяте.
3
 
6
 
4
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
тук Орешарски имаше интересни идеи - като връщането на част от данъците на семейства с деца. Може да се помисли по този въпрос, за да стартира силно годината.
2
 
18
 
3
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Благодарение на Бойко Борисов и неговата организирана престъпна група ГРОБ и с любезното съдействие на Българския народ. Да са ни честити новите по високи данъци и такси и за в бъдеще ще е така с помияrite от ГРОБ
1
 
15
 
2
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Хубаво, има излишък, но заедно с това ако се даде и разбивка как върви изпълнението на бюджета по отделние пера, ще се разкрият прелюбопитни неща. Имаше някои съобщения за това и от тях следваше, че така наречения излишък всъщност са планирани, но неосъществени (отложени) плащания, които могат да се направят в края на годината ударно без да има време да се зададе въпроса на кого и защо.
Ганев напиши една статия и по този бъпрос. А иначе аз ще си запазя линк към статията за да я ползвам за справка, за което ти благодаря.

Още от България
Инфлацията в България се ускорява до петмесечен връх