Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Остана ли забравен капиталовият ни пазар от чуждестранните инвеститори?

5 лева емисионна цена за акция на ПИБ е справедлива спрямо средните стойности на акциите на банките в региона, посочи Тихомир Каунджиев от "Карол Капитал Мениджмънт"

гледано: 1416   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
2 гласа
Нашият капиталов пазар остава забравен от чуждестранните инвеститори
. Това мнение изрази в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Тихомир Каунджиев, портфейлен мениджър в "Карол Капитал Мениджмънт.
Още по темата

По неговите думи увеличението на капитала на Първа инвестиционна банка го доказва.

„Заради липсата на доверие българският капиталов пазар няма как да бъде забелязан от радара на големите инвеститори“, прогнозира той. - Намесата на държавата беше последният вариант за крачка към ERM II. С този ход хванахме последният влак, но чисто пазарно това не е най-добрият вариант.“

Тихомир Каунджиев смята, че борсовият регулатор „не успя да свърши докрай своята работа”.

Според него 5 лева емисионна цена за акция на ПИБ е била справедлива спрямо средните стойности на акциите на банките в региона.

Банката не реализира добре своя публичен статут в продължение на 10-12 години и сега плати реално цената за това, че липсва доверие от страна на инвеститорите“, посочи той.

„Влизаме във фазата на развитие, където загърбваме капитализма и прегръщаме социализма. Популистката вълна, която политиците яхват и искат да покажат, че държавата е силна и изпълнява някои функции добре, но това е един политически експеримент“, заяви още Тихомир Каунджиев, портфейлен мениджър в "Карол Капитал Мениджмънт".

Изказаното мнение в студиото и този текст не са препоръка за взимане на инвестиционно решение материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Целия разговор очаквайте във видео.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" гледайте тук.
 

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

0
 
2
 
4
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
А също забравих да спомена, че П.ИБ е на +6% само за деня!
За такива неща СЕК вкарват хора в затвора в сащ - за пазарни манипулации!
Кой може да повярва че това се извършва от правителсво! Всеки знае че това правителство не е на ред след такива намеси
Аз се чудех как и с какъв акъл ще продават акции по 5 лева дето струват 2лв!?! А се оказа че намерили балък да ги купи - българския данъкоплатец! Същия който плаща са данъците си по двойно за едно и гиби от цкб, химимпорт и бакб - двойна загуба!
Още една повратна точка за мен и за моя бизнес в БГ... крайно разочараван съм отново
0
 
0
 
3
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Това което направи правителсвото е *** е не виждано и не случвало се дори в най - капиталистическите икономики по света. Вижда се че БГ се управлява еднолично и лесно се вземат и изпълняват много крайни решения. Това не остава незабелязано от хора на които Бг е в радара им. И точно това отблъсква интереса към Бг и инвестициите. Хората живеещи в столени капиталистически икономмики знаят че това е абслоютно невъзможно да се случи там, а се случва много лесно в бг биват отблъснати. Това може да се случи в техният бранш и да бъде нелоялна подкрепа на държавата към конкурентна фирма. Как се чустват собствениците на останалите банки в Бг в момента!?! Случайно ли паднаха акциите на търгувани банки на бг борсата денс?
Не случайно !
БАКБ надолу с 8%
Химимпорт с 3%
ЦКБ с 2%
Аз съм акционер също и моето правителство. Днес ме нарани финасово с банките. Преди ме нарани с електроразпределителните си регулации... И това съм аз един никой, който помнми как ББ ми бърка точно на мен пазара... Какво да говорим за големите и огромни играчи...
Правилно отбелязват, че това е втора ОГРомна подкрепа за ***, която банката на мустака не получи... а и там акциите ми се превърнаха от 20 лв в 0 лева благодарение пак на тая държава
Всичко е прекаленя явно и много дразни, много и това трябва да спре
0
 
2
 
2
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Дано мистър наредба 18 е по широко скроен и гледа за различни идеи :)
0
 
3
 
1
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Ами няма да има естествено .... когато държавата прави трудни нещата така се случва. Няколко съвета. Например защо е нужно да попълваш декларация какво си купил и какви дивиденти вземаш когато държавата може да си получава информацията автоматично от борсите ? Защо не позволят на втория пенсионен стълб да може да търгува с 1% от активите си на нашата борса ? Защо примерно самата държава не инвестира част от сребърни диамантени и не знам си какви глупави фондове на нашата борса ? Говоря за например 0.5% или дори по малко. По този начин ще даде стимул на фирмите, те ще работят повече, ще изнасят повече и ще продават повече , ще има по добро ДДС и по добър данък печалба за държавата а и самите акциите ще им се повиши цената. Елементарни неща !!! А сега стооят еди пари и се топят с 2-4% на година :)

Още от България
Бизнесът се среща със студенти на форум за кариери