Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Централна и Източна Европа

Балкански държави предлагат временно убежище за афганистанци

Албания, Северна Македония и Косово ще подслонят политически бежанци с крайна дестинация на пътуването си САЩ

Балкански държави предлагат временно убежище за афганистанци

Снимка: Bloomberg LP

Албания, Северна Македония и Косово са първите европейски държави, които предлагат временно убежище за бежанци от Афганистан, които са работили с американските военни, пише Politico. Много от тях са цивилни граждани и изчакват издаването на американски визи.

Президентът на Косово Вьоса Османи коментира, че е разговаряла с американския президент Джо Байдън преди месец и са уговорили временното настаняване на такива бежанци. "Без никакви допълнителни условия, аз дадох съгласието си за тази хуманитарна акция", допълва тя в пост във Facebook.

Още по темата

"Никой не знае по-добре от нас какво означава да бъдеш изгонен и да напуснеш насила мястото, където си израснал, да се отделиш от близките си, да бъдете принудени да бягате, за да спасите живота си", заявява още Османи.
В Албания настроенията са подобни, посочва още Politico.

Отново във Facebook премиерът на страната Еди Рама коментира, че преди дни правителството на САЩ са поискали Албания да бъде транзитна държава за определен брой афганистанци, които са политически бежанци с крайна дестинация САЩ.

На този етап Албания смята да предложи студентски общежития за приютяване на афганистанските бежанци, а Северна Македония ще настани мигрантите в хотели и курорти. Косово на този етап има капацитет за настаняване на 10 хил. души.

И трите държави са в процес на присъединяване към ЕС, но пред всички има доста препятствия преди да влязат в общността, отбелязва Politico. По тази причина и те са много зависими от връзките си със САЩ, допълва още изданието. Нещо повече - и трите държави са сред най-бедните в Европа, което също е фактор.

Анализатори коментират, че Косово, Албания и Северна Македония са най-проамериканските държави в Европа, което се дължи и на обществените настроения и политиката, водена от управляващите. Тази насока става все по-ясна на фона на проблемите в ЕС, които забавят процесите на присъединяване на нови членове. А пък в същото време  САЩ са се ангажирали директно с демократичния процес в тези страни.

Албания вече приюти членове на паравоенната Организация на муджахидините на иранския народ, както и затворници от американската военна база "Гуантанамо".

За Северна Македония да приюти бежанци от Афганистан пък може да се разглежда и като първи по-сериозен тест за членството на страната в НАТО. Вероятно и този акт може да подкрепи мотивите на Скопие за членство в ЕС.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (6)

0
 
1
 
6
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Е така без да искат, американците ще забравят за обещанието си и ще ги зарежат по тези страни.
0
 
0
 
5
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
За другите не знам, но бежанците които отидат в Албания, сигурно ще съжеляват че не са останали в Афганистан.
0
 
4
 
4
преди 4 месеца
В САЩ !!! Лагер, виза, САЩ !!!!
0
 
2
 
3
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Приемат, щото знаят, че до месец ще са в някоя съседна държава на запад. Пък може и от ЕС да им пратят някой друг милион.
0
 
2
 
2
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Щели да чакат издаване на американски визи. Ами като не им издадат виза САЩ, какво мислят да ги правят? Временните работи имат склонност да остават за постоянно.

Още от Централна и Източна Европа
Пламен Цеков: Бизнесът на Балканите трябва да обедини капацитета си