IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централната банка на Русия забранява тегленето на валута от граждани

Всички преводи от чужбина ще могат да се теглят в рубли, от днес влизат в сила ограниченията на достъпа до SWIFT на седем руски банки

09:13 | 12.03.22 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Централната банка на Руската федерация е забранила на банките да дават валута в брой на гражданите, както и да правят преводи към сметки в чуждестранна валута. Това съобщават от пресслужбата на Централната банка на Руската федерация, предава БГНЕС.

Руснаците могат да теглят средства от банкова сметка в чуждестранна валута без ограничения в сумите, но само в рубли. Предходните ограничения бяха само за теглене на еквивалент на до 10 хиляди долара.

От 12 март средствата, получени като превод от банка извън Руската федерация, както и от електронни портфейли, могат да се теглят само в рубли.

Ограниченията ще са в сила до 9 септември 2022 г.

По-рано днес САЩ забраниха вноса на доларови банкноти в Руската федерация. ЕС вече определи същото ограничение за еврото.

Валутните резерви на Централната банка на Руската федерация също са блокирани от санкции.

Междувременно БНР съобщава, че днес влизат в сила европейските санкции за ограничаване на достъпа до SWIFT на седем руски банки, провокирани от руската инвазия в Украйна. Сред тях е втората по големина банка в страната - VTB, която вече е под санкции и от страна на САЩ. Останалите шест институции с отнет достъп до мрежата са: „Внешэкономбанк“ (ВЕБ), „Банк Россия“, „Промсвязьбанк“, „Банк Откритие“, „Новикомбанк“ и „Совкомбанк“, информира репортерът Марта Младенова

Изключение от санкциите правят „Сбербанк“ и „Газпромбанк“ - първата и третата по големина руски банки, през които преминават международните плащания, съответно, на петрол и на природен газ.

Решението на Европейската комисия бе оповестено на 2 март, като Брюксел даде 10-дневен срок, за да не се стигне до сътресения на финансовите пазари. Заради оповестеното ограничение на достъпа до SWIFT курсът на рублата спрямо долара отбеляза още по-рязък спад от 30%.

Според Европейската комисия, заедно с останалите санкции, вече 70 - 80% от финансовата система на Русия е засегната.

Около половината от банките в Русия са свързани със SWIFT, като останалите имат връзка с китайската алтернатива на мрежата. След като бе застрашена от подобни санкции през 2014 г. заради анекса на Крим, Русия започна да разработва и вътрешна система.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 3
Petar2015
преди 2 години
Още една държава ще въведе биткойн и етерум като официално платежно средство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 2 години
С Новьiм год, таварищи! Ай, честито, Пyттю вчера каза, че новите санкции щели да са полезни, ми да почерпите тогава!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 5
юрист
преди 2 години
Честита хиперинфлация на руснаците, като се очертава тя да е по-страшна от онази през 1998г. Ха дано поне сега се запитате защо това ви се случва и каква е причината хора и фирми от цял свят да не ви харесват и обичат... Подсказка- не е заради цвят на кожата, форма на лицето или етноса ви, а заради руската агресивна война, която президентът ви води в Украйна, с цел заличаване на държавата Украйна от политическата карта на Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 3
Solar Power
преди 2 години
Значи на черния пазар цената ще бъде по 2. Нищо по различно от България през соца. Голямата работа беше този соц даваха ти по 100 долара на 1 лев :) Хахахах ... а на черно курса беше по 5 лв. Тези строеве нямат шанс. С диктатура и изпращане на несъгласните в лагери е до време ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още