IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Директорът на фондовата борса в Букурещ Соболевски подава оставка

Мандатът на поляка изтече през август и не бе подновен заради липса на кворум по време на заседание на УС

12:29 | 30.10.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Людвик&nbsp;Соболевски. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Людвик Соболевски. Снимка: архив Ройтерс

Полякът Людвик Соболевски подава оставка като главен изпълнителен директор на фондовата борса в Букурещ, след като преди броени дни е пратил писмо до борсовия оператор, в което обявява решението си, става ясно от публикувано на сайта на борсата съобщение. 

„С настоящето Букурещката фондова борса информира, че на 27 октомври 2017 г. е получила писмо за оставка от Людвик Соболевски от поста му на генерален мениджър на компанията“, пише в документа.

Според източници на пазара скоро се очаква решението на финансовия надзор (ASF) за нов ръководител, след като Бордът на директорите на борсата наскоро стартира вътрешен процес на подбор на кандидати за позицията, предава онлайн изданието Romania Journal.

Мандатът на Соболевски изтече на 21 август, но полякът остана начело на институцията и след тази дата.

Решение за удължаване на мандата на главния изпълнителен директор не бе взето на срещата на Управителния съвет на 18 август 2017 г. поради липса на кворум. 

Людвик Соболевски бе назначен за главен изпълнителен директор на борсата в румънската столица в началото на юли 2013 г. и пое ръководството почти два месеца по-късно след одобрението на финансовия надзор на 21 август 2013 г.

Той беше и председател и генерален мениджър на Варшавската фондова борса в Полша.

Соболевски бе начело на Варшавската фондова борса в продължение на седем години, през периода 2006 г. - 2013 г., а през 1994 - 2006 г. бе изпълнителен вицепрезидент на Централния депозитар в Полша.

Той бе освободен през януари 2013 г. от ръководството на борсата във Варшава след обвинения, че е в конфликт на интереси, като подкрепя финансирането на филм, в който тогавашната му приятелка щеше да играе главната роля. Полски медии разкриха,  че шефът на борсата е оказвал натиск върху компании да финансират филма с участието на приятелката му.

В средата на миналата година Соболевски обяви, че борсата в Букурещ може да стане осмата от региона на Югоизточна Европа, която да се присъедини към регионалната платформа SEE Link.

„Наблюдаваме този проект много внимателно, а географската композиция става много интересна“, коментира той. „Сега сериозно обмисляме възможността да се включим“. Това беше промяна в мнението на Соболевски, който беше скептичен към инициативата, когато тя стартира през 2014 г. Тогава единствените членове бяха България, Хърватия и Македония.

За тази промяна сигнализира по-рано през годината и в интервю пред Bloomberg TV Bulgaria изпълнителният директор на БФБ-София Иван Такев, като разкри, че и борсата в Букурещ проявява интерес към SEE Link, но предстои да разберем дали и Румъния ще се присъедини.

Алин Барбу, заместник-главен изпълнителен директор на букурещката борса, ще координира дейността на институцията в Букурещ временно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още