IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борсата в Букурещ също с интерес към SEE Link

На следващ етап ще се създадат производни инструменти върху двата нови индекса - сертификати, варанти и борсово търгувани фондове

14:26 | 01.04.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Борсата в румънската столица Букурещ също е изявила желание за включване към   платформата за търговия с ценни книжа SEE Link, а заявленията за включване на борсите в Белград и Баня Лука вече са одобрени. Това заяви изпълнителният директор на БФБ-София Иван Такев в ефира на „В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria.

Както е известно, от днес БФБ-София започва изчисляването на два нови регионални индекса, съставени от 10 компании, чиито акции се търгуват на борсите в София, Загреб и Скопие.  SEELinX е базиран на пазарната капитализация на включените емисии обикновени акции, коригирана с фрий-флоута на всяка от тях, като максималното тегло на една емисия е 15%. Вторият индекс, SEELinX EWI, е базиран на промяната на цените на акциите, включени в него. 



„Със създаването на SEE Link ще постигнем интеграция на пазарите в региона. Така местните участници ще имат достъп до всеки един от останалите пазари посредством брокери кореспонденти. Това е начин за по-добра интеграция без да се стига до капиталови придобивания“, поясни Такев.

По думите му платформата е готова технически, но търговията все още не е започнала, защото трябва да се подпише и задвижи междуброкерско споразумение. За момента инвестицията от страна на всеки един от операторите е в размер на 27 600 евро.

Към момента 9 български, 9 хърватски и 4 македонски инвестиционни посредника са изявили желание да се свържат със SEE Link.

По думите на Такев амбициите са впоследствие да се създадат производни инструменти върху двата нови регионални индекса - а именно сертификати, варанти и борсово търгувани фондове.

Изпълнителният директор на БФБ-София поясни още, че всяка от участващите борси запазва своята оперативност, тъй като е отделна компания.

Пазарите обаче ще са една идея по-интегрирани, най-малкото защото всички те са на Балканите. „Като следващ етап трябва да отворим платформата за чуждестранни лица, които директно да станат клиенти на някои от брокерите във всяка една от държавите. Пак ще се използва местен брокер, но няма да има ограничение борсата да е член на платформата“,

Такев каза още, че в момента тече дискусия за организиране на пазар на държавни ценни книжа на борсата, който да бъде достъпен и за платформата, по подобие на това, което прави Македония. 

Повече по темата четете тук

Темата за борсовата платформа SEE Link във форума следете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още