IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НАП: Приходите от хърватската борса са необлагаеми за българи

По отношение на Македония обаче нещата са осезаемо по-сложни, твърди говорителят на агенцията Росен Бъчваров

14:08 | 01.04.16 г.
НАП: Приходите от хърватската борса са необлагаеми за българи

Темата за данъчното облагане на търгуващите на международните пазари български граждани е лесна, когато става дума за регулиран пазар и далеч по-сложна, когато говорим за страни от нерегулирани пазари. Това заяви говорителят на Националната агенция по приходите (НАП) Росен Бъчваров в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria. Бъчваров коментира подоходното облагане във връзка със старта на платформата SEE Link, свързваща борсите на София, Скопие и Загреб.

Данъчният режим за данъчните задължения на търгуващите български лица с инструменти на тези други две, външни за България борси, не е нов, поясни Бъчваров. 

„И досега се търгува на различни пазари, както местни, така и чуждестранни, както регулирани, така и нерегулирани.  Съществуват две групи случаи. Ако търгувате като физическо лице и търгувате на регулиран пазар, български или в която и да било държава членка на ЕС, което очевидно е случаят с Хърватия, то доходът от печалбата на тези борси е необлагаем по българския закон. Това е простият данъчен режим в случая, когато се търгуват книжа на борса в ЕС".

„По отношение на Македония или на друга държава, която не е член на ЕС, нещата са осезаемо по-сложни. Първо, трябва да се види какво е местното данъчно законодателство и какво то регулира по отношение на облагането на тези доходи. Дали се облагат, дали не се облагат и в зависимост от местното законодателство, трябва да си отговорим на въпроса, дали има сключена спогодба за двойно данъчно облагане между двете държави".

Повече по темата четете тук

Темата за борсовата платформа SEE Link във форума следете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още