IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК готви спешен фонд за социални плащания в Украйна

ЕС иска да привлече и други страни и институции в плановете за възстановяване на Украйна след края на войната

15:59 | 10.05.22 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Европейският комисия обмисля създаването на спешен фонд в подкрепа на плащането на заплати и социални разходи в Украйна, пише Bloomberg, позовавайки се на свои източници. Чрез заеми през европейския бюджет, гарантирани от страните в общността, ще бъдат заделени около 15 млрд. евро, които да бъдат предоставени на Киев за следващите три месеца.

Според Politico САЩ са готови да предоставят 1/3 от средствата за този фонд, което означава, че Брюксел търси останалите 10 млрд. евро.

Европейското издание посочва още, че няколко държави, сред които Германия, Финландия и Австрия, настояват за предлагането на повече варианти за финансирането на фонда, особено ако в него се включат и други страни - например Япония, Великобритания и Норвегия. Това ще означава, че ЕС ще трябва да осигури по-малко средства и може да не се стигне до емитиране на нов дълг, а общността да осигури сумата чрез дарения.

Като източник на средства за Киев могат да се използват и свободни средства в Европейската инвестиционна банка (ЕИБ).

Очакванията са фондът да бъде представен на 18 май.

Тази схема ще бъде част от по-широк пакет в подкрепа на Украйна, посочва още Bloomberg. Според агенцията ЕС ще поеме ангажимент за участие в дългосрочен план във възстановяването на страната. ЕС иска да привлече още и Г7, както и други държави, в плановете за възстановяване на украинската икономика. Общността обаче ще опита да получи водеща роля в този процес, коментират още източниците на Bloomberg.

Ако се стигне до там, емитирането на дълг за Украйна ще бъде по подобие на схемата, по която ЕС набра средства за възстановяване след пандемията от коронавируса. Те се разпределят между страните от общността под формата на грантове и под формата на нисколихвени заеми. За тази схема ЕК поиска гаранции от 25 млрд. евро от страните от ЕС, за да може да привлече около 100 млрд. евро заемен капитал от международните пазари.

Комисарят, отговарящ за връзките със съседните страни и разширяването, Оливер Вархеи нито отрече, нито потвърди информацията. Според него всякакви опции се дискутират в подкрепа на Украйна.

По изчисления на украинските власти щетите от войната, включително и индиректните, например от блокирането на пристанищата, се изчисляват на около 560 млрд. евро. В краткосрочен период дефицитът в украинския бюджет е около 5 млрд. евро всеки месец.

Очакванията са лидерите на ЕС да дискутират финансовата помощ за възстановяването на Украйна на срещата си в края на май в Брюксел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:32 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 5
khao
преди 1 година
алоо, къде се буташ, нагляр! ...а твоите помощи да не мислиш че падат от космоса.. пак ние данакоплатците ги събираме!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 6
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Нека започнем с едни 300 милиарда мордорски пари в този фонд. Едно добро начало. После и приходи от допълнителни мита и акцизи за мордорски суровини.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 4
Petar2015
преди 1 година
Емитиране на дълг за Украйна??? Благотворителност за страни извън съюза значи. А за Турция ще събираме ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още