IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И в Киев германският канцлер не спомена изрично "Северен поток"

САЩ призовават всички американци да напуснат и Беларус и преместиха посолството си от Киев в Лвов

08:34 | 15.02.22 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Олаф Шолц (вляво) и домакинът му Зеленски. <em>Снимка: EPA/UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE HANDOUT</em></p>

Олаф Шолц (вляво) и домакинът му Зеленски. Снимка: EPA/UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE HANDOUT

Съединените американски щати призовават всички американци да напуснат и Беларус. „Американските граждани трябва незабавно да напуснат Беларус поради засилването на руските войски по границата с Украйна", заявява Държавният департамент на САЩ. Преди седмица щатските власти призоваха сънародниците си да напуснат и Украйна, а в понеделник преместиха посолството си от Киев в Лвов в западната част на страната. За решението съобщи държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен, като се позова на „драматично ускоряване на нарастването на руските сили".

Според The Wall Street Journal Държавният департамент на САЩ е разпоредил и унищожаването на компютри и оборудването в дипломатическото представителство сред предупреждението за предстояща руска инвазия. „Наредих тези мерки поради една причина - безопасността на нашия персонал - и настойчиво призовавам всеки американски гражданин, останал в Украйна, да напусне страната незабавно", се казва в изявлението на външния министър на САЩ.

По думите му обаче тези мерки по никакъв начин не подкопават американската подкрепа за Украйна, нейния суверенитет и териториална цялост.

Високопоставен източник от администрацията във Вашингтон твърди за CNN, че множество сигнали на разузнаването, както и руските комуникации показвали, че руските сили около Украйна „очевидно увеличават способността си да нахлуят" по всяко време и без предупреждение. Атаката можело да включва и украинската столица.

А според вътрешни източници броят на руските наемници в Украйна се е увеличил през последните седмици. Заради това някои членове на НАТО се опасяват, че тези групи, свързани с руските разузнавателни служби, могат да послужат като повод за инвазия, твърдят пред Ройтерс трима високопоставени западни служители по сигурността. „Вероятно руски наемници под ръководството на руската държава ще участват във всякакви военни действия в Украйна", казва един от тях. Според него сред изпратените е и бивш служител на разузнаването, който също е работил за наемническата група „Вагнер". Той е пътувал до Донецк - един от двата региона в Източна Украйна, контролирани от проруските сепаратисти от 2014 г. насам.

Ройтерс не е успяла да верифицира информацията на източниците. Руската президентска канцелария заяви, че не увеличава присъствието си в Украйна, че руски войски никога не са били там и не са там сега. От Министерството на отбраната в Москва е нямало изявление, а агенцията не е успяла да осъществи връзка с наемническите групи в Украйна. Министерството на отбраната на САЩ цитира от своя страна изявление на своя говорител Джон Кърби отпреди няколко дни, според което Русия иска да създаде претекст за инвазия.

Междувременно по време на посещението си в Украйна германският канцлер Олаф Шолц по същество повтори познатите германски позиции. Един ден преди срещата си с руския президент Владимир Путин в Москва Шолц заяви в Киев, че „суверенитетът и териториалната цялост на Украйна" не подлежат на преговори.

Той отново изключи възможността за германски оръжейни доставки за Украйна и избегна да говори за спирането на газопровода "Северен поток 2" в Балтийско море в случай на руска инвазия. „Знаем какво трябва да се направи", обяви неясно канцлерът.

Малко преди посещението на Шолц руският външен министър Сергей Лавров показа готовност за по-нататъшни разговори. Въпреки отказа на САЩ и техните съюзници да отговорят на основните искания на Русия, диалогът трябва да продължи, заяви той на срещата си с Путин. Лавров заяви, че възможностите за преговори „далеч не са изчерпани".

С посещението си канцлерът дава ясно да се разбере, че ще подкрепи Украйна, но не пожела да разкрие подробности за средствата, които може да използва срещу Путин. За разлика от Шолц Зеленски коментира директно и „Северен поток 2“, пише германският Handelsblatt.

Най-важният сигнал, който Олаф Шолц изпрати на Владимир Путин от Киев, беше фактът, че канцлерът първо пристигна в украинската столица и едва след това замина за Москва. Иначе Шолц се придържаше към своята „стратегическа двусмисленост", която след срещата си с украинския президент Володимир Зеленски обобщи с неясното обещание: „Знаем какво да правим“.

Вместо ясно изявление в случай на нахлуване за спиране на газопровода „Северен поток 2" в Балтийско море от германска страна имаше изразяване на солидарност и много пари. „Германия е твърдо на ваша страна", увери Шолц украинците, като отново подчерта, че суверенитетът и териториалната цялост на Украйна не подлежат на преговори.

Дори в Киев Шолц не можа да се насили да изрече думата „Северен поток 2". Зеленски подходи различно: „Ние разглеждаме "Северен поток 2" изключително като заплаха. Разглеждаме го като геополитическо оръжие", каза той и повтори искането си за доставка на оръжие от Германия.

Шолц се придържа към рестриктивната линия на германското правителство по въпроса за износа на оръжие, като вместо това обяви ускорено отпускане на кредитна линия в размер на 150 млн. евро и допълнителна кредитна помощ в същия мащаб. „Нито една страна в света не е подкрепяла финансово Украйна повече от Германия", подчерта той и обеща, че това ще продължи. И призова германските компании да продължат да инвестират в източноевропейската страна.

Междувременно руският парламент флиртува с открито нарушаване на споразуменията: в понеделник кремълската партия „Единна Русия" внесе в Думата предложение за официално признаване на сепаратистките режими „Донецка народна република“ (ДНР) и „Луганска народна република“ (ЛНР) за независими. Украйна е имала осем години, за да изпълни задълженията си в рамките на мирния процес, се казва в изявление на партията. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
Valentin13
преди 2 години
американците казват "ние сме с вас" и беж да ги няма. както в Кабул миналото лято. от цялата работа украинците ще го отнесат, икономически.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
serafima
преди 2 години
Има нещо много недостойно и нагло към така наречения проблем между Русия и Украйна и как ФАЩ е двигателят да се поддържа огънят и колко са агресивни руснаците!!!! Щях да кажа така, ако руснаците бяха около границите на САЩ, а не обратно. Ало, Източна Европа, не допускайте западняците да ви правят на ПУШЕЧНО месо. Нима всеки един от вас не си прави сметка ЗАЩО Шолц не споменава Северен поток в двете държави???? От лични сметки и тези на Германия, но не и на РУСНАЦИ+украинци. Сега слушах по БНР посланика им тук в София, който говори с ЧИСТ руски акцент и как изкуствено искат да разпалят война между двете ТОЛКОВА СВЪРЗАНИ СЪСЕДНИ ДЪРЖАВИ!!! Мола ви и двете, не се подавайте на агресията и проклетията на НАТО(ФАЩ).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
Gocho
преди 2 години
За СП не ,но за зелена трева и студена вода е обяснил подробно ,също и зеления хайвер ,а и най важното ,че при първа възможност ще покаже на всички украинци /без да крие за никой от тях/ едно място дето гладните го ползват за тоалетна
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още