IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мисията на Олаф Шолц в Киев и Москва

На германския канцлер предстоят трудни разговори на фона и на увеличаващите се очаквания за военен конфликт между Русия и Украйна

13:31 | 14.02.22 г. 16
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Олаф Шолц. Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Олаф Шолц. Снимка: Bloomberg LP

Въпреки увеличаващите се опасения за предстоящи военни действия германският канцлер Олаф Шолц ще направи визита в Украйна и Русия, пише в коментар европейското издание Politico. Първата спирка на Шолц ще бъде на 14 февруари в Киев, където ще трябва да обясни защо Берлин отказва да бъде направена доставка за Украйна на оръжия, произведени в Германия, както за по-особеното си отношение към санкциите за Русия и основно за "Северен поток 2".

Ден по-късно германският канцлер ще има много по-сериозно дипломатическо предизвикателство със срещите си в Москва, особено след драматичните съобщения на западните съюзници, които призоваха своите граждани незабавно да напуснат Украйна.

Във Вашингтон смятат, че Шолц може да се окаже последният западен лидер, който има възможността да успокои напрежението, разговаряйки лично с руския президент Владимир Путин.

Преди дни в Москва беше френският президент Еманюел Макрон, но според Politico, неговата визита не постигна много.

В неделя (13 февруари) Шолц призна, че има "много, много сериозна заплаха за мира в Европа". В Германия призовават очакванията от срещата на канцлера да не бъдат прекалени - Олаф Шолц е канцлер едва от няколко месеца и едва ли може да постигне договорка, която да задържи Владимир Путин в мирните преговори.

Самото посещение обаче може да натрупа точки за германския канцлер след обърканите сигнали, които дава Берлин в последните седмици в тази криза. За разлика от Шолц бившият канцлер Ангела Меркел имаше водеща роля в подобни процеси, коментират анализатори.

"От ключово значение за Германия е да се обвърже директно с разговорите с Русия, а не да стои отстрани", коментират Биджан Джир-Сараи от Свободната демократическа партия, част от коалиционното правителство. Според него Шолц в Киев трябва да заяви, че стои зад Украйна и основен приоритет е да бъда запазен териториалният интегритет.

По тези точки Шолц има какво да направи, особено след като отказа доставки на германско оръжие в Украйна и не даде окончателен отговор за "Северен поток 2". Тези позиции обтегнаха отношенията между двете страни до такава степен, че украинският президент Володимир Зеленски дори отказа да се срещне с външния министър Аналена Бербок.

Сега Шолц ще трябва да отправи много внимателни послания към Киев, от които да стане ясно, че Берлин ще помогне на страната, но по друг начин, пише още Politico. Ангажимент от Втората световна война е Германия да не доставя оръжия в зона на конфликт и Шолц няма да отстъпи от тази позиция, но има още какво да предложи. Германия е най-големият финансов донор на Украйна в останалите сектори на икономиката. От 2014 година е осигурила 1,83 млрд. евро за страната и позицията на Берлин е, че тези средства са не по-малко важни за Украйна, отколкото другите ангажименти.

Задачата на германския канцлер в Москва е още по-сложна. "Бъдеща военна агресия на Русия срещу Украйна ще има много сериозни политически, икономически и стратегически ангажименти", казва Шолц и допълва: "В същото време ние сме готови за сериозни разговори с Русия, за диалог за европейската сигурност".

Германия има близки отношения - и политически, и икономически - с Русия. Страната е вторият най-голям търговски партньор на Москва след Китай, а Берлин от своя страна е силно зависим от руския природен газ, който представлява около 55% от общия внос на суровината.

Отношенията им обаче се изнервят в последните дни в много области. Москва например забрани работата на Deutsche Welle на територията на Русия, но това е в отговор на съобщението на германския медиен регулатор, че спира разпространение на немскоезичния канал на RT на територията на Германия заради проблеми с лиценза на медията.

Анализатори предупреждават Шолц, че руският президент може да използва всякакви инструменти за натиск. Те припомнят как през 2007 година кучето Кони на Путин беше пуснато да се разходи около Меркел, която е известна със страха си от кучета.

"Надявам се руският президент да не стигне до подобни методи. Те са абсолютно недопустими в 21 век", коментира депутатът от Христиандемократическия съюз Юрген Харт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

15
rate up comment 2 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 2 години
Аз тебе отдавна съм те разбрал и даже понякога ти завиждам, че си доста щастлив човек. Явно с нещо си заслужил в предишен живот Божията милост да не те наказва в този с излишен акъл... Колко всичко ти е ясно и подредено в главата... !!! ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 2
korn
преди 2 години
Разбра ме кво имах предвид. Дано не се случва някой шегаджия да реши да си прави гавра с близкитите жени. Внимавай кви ги говориш, кармата е лошо нещо. Колкото до страхливия и нежен германец хаха ти сериозно ли. Нещо май не си запознат с историята на германския народ. Меркел за 20 години колко такива като Путин видя и им изслуша глупостите без да трепне, знаеш ли. Едно време Хитлер водеше война срещу Франция, САЩ, Русия и Великобритания едновременно и изби милиони от тях. Путин от осем години още е в Донбас. ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 2 години
Така де - жена се плаши с куче. Затова Путин да не пуска лабрадорката Кони и на Шольц... ;) :lol: Колкото до жена ми, тя преди доста години отгледа един 50-килограмов ротвайлер, който дъщерите ми яздеха като магаре като малки, но то си е до жена, нали? Сутрин в гората до нас има задружна кучкарска дружинка, повечето жени, които с желязна ръка водят кви ли не кучета, в т.ч. питбули и средноазиатски овчарки, но те не управляват държави. Чат-пат само фирми и компании. Но да се присъединим към "анализаторите" с надеждата, Путин да бъде по-внимателен и галантен кавалер към Шолц... ;) :lol: Иначе, прав си - в нашето село сме свикнали с всякакви животни, даже диви. Кога ги храниме, кога ги плашим с пушки... ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 1
markov
преди 2 години
Тези факти са само в твоята празна кратуна ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 3
petrg5s
преди 2 години
Мечтаят празноглавците ,аз само показвам ФАКТИТЕ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 2
markov
преди 2 години
Да явно чакат на опашка за червеното килимче в Кремъл. На запад добре съзнават че тоя път номера им няма да мине но не смеят да го кажат открито за да не изглеждат като слабаци. Сега се правят маневри с които НЕприеманета на Украйна в НАТО да не изглежда като отстъпление....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 2
markov
преди 2 години
Продължавай , мечтите са безплатни.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 3
petrg5s
преди 2 години
Изобщо не е никаква пътека,ами подробно и по дипломатичен път му казват,че ще има спиране на тока и му го обясняват стъпка по стъпка, за да осъзнае как ще му резнат топките и няма да има какво да прави после.Те ако му се молеха или ги беше страх,щяха да му приемат смешните искания, и да му изпълнят всички желание.Фактите обаче показват,че нищо не са изпълнили
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 3
korn
преди 2 години
Да бе, голям мъжкар Путин. Дошла една жена на гости, и той и пуснал едно куче да я плаши. Гати мъжкара, велик.Това някой ако направи на жена ти, *** или дъщерята ти ще се изкефиш ли, или там във вашто село е нормално. *** недоразвити.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 2
korn
преди 2 години
Дайте нйа Германия атомни бомби и тя ще реши набързо всички световни проблеми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още