IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна може да се откаже от кандидатурата си в НАТО, твърди дипломат

Посланикът на страната във Великобритания коментира пред BBC, че Киев може да прояви "гъвкавост", което не се хареса на властите в страната

11:41 | 14.02.22 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg Creative Photos</em></p>

Снимка: Bloomberg Creative Photos

Украйна може да се откаже от кандидатурата си за членство в НАТО, за да избегне война, коментира пред BBC украинският посланик във Великобритания Вадим Пристайко, предава Ройтерс.

Той отбелязва, че това би било голяма отстъпка пред Москва в отговор на струпването на руски войски по границата на Русия с Украйна, пише БТА.

Посланик Пристайко заявява, че Украйна е готова да прояви "гъвкавост" за целта си за присъединяване към Алианса, нещо, за което руският президент Владимир Путин е казвал, че ще бъде сигнал за война. "Бихме могли - особено когато ни заплашват по този начин, изнудват с това, и ни подтикват към това", коментира Пристайко в отговор на въпрос дали Киев може да промени позицията си за членството в НАТО.

Украйна не членува в Алианса, но през 2008 г. ѝ беше обещано,, че ще получи възможност да се присъедини - стъпка, която би довела водения от САЩ съюз до границите на Русия.

Путин посочва, че засилващите се връзки между Украйна и НАТО може да я превърнат в площадка за изстрелване на насочени срещу Русия ракети на НАТО. Според него Русия трябва да определи "червени линии", които не следва да бъдат преминавани.

През последните месеци Русия разположи над 100 000 военни и тежки оръжия в близост до границата си с Украйна, което накара САЩ и съюзниците им от НАТО да предупредят, че може да предстои нашествие. Москва отрича да е планирала нападения и определи военните маневри като учения, но предяви писмени искания Алиансът да се откаже от по-нататъшно разширяване в източна посока, включително приемане на Украйна. Членове на НАТО отхвърлиха това искане.

Президентът на САЩ Джо Байдън разговаря вчера с украинския си колега Володимир Зеленски и двамата решиха да продължат дипломатическите усилия за разрешаване на кризата, съобщи Белият дом. 

Стремежът на Украйна да се присъедини към НАТО и ЕС е приоритет, записан в украинската конституцията, коментира междувременно говорител на президента Володомир Зеленски, предава Ройтерс. Изявлението на говорителя е във връзка с изказването на украинския посланик във Великобритания Вадим Пристайко пред Би Би Си.

Курсът за присъединяване към НАТО и ЕС "не само е отразен в конституцията, но също така се ползва с пълното съгласие на властите и обществото", казва пред Ройтерс говорителят Сергий Никифоров. "Господин посланикът използва думата "гъвкавост". Мисля, че трябва да му бъде дадена възможност да обясни какво точно е имал предвид", допълва говорителят на Зеленски.

По-късно Пристайко е коментирал, че Украйна няма да се откаже от опитите си да се присъедини към алианса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:43 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
ing5rov
преди 2 години
всякакви "гъвкавости" , които отдалечават Украйна от война с Русия , няма да се "хареса" на тия дето са си купили вече билети ... и чакат .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
Императорът
преди 2 години
Откажете се !!! Започнете да спазвате Минските споразумения - спазвайте правата на руснаците и други неукраински малцинства. Разберете се с Русия. И никой няма да ви нападне. Толкова ли е сложно?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още