IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ: Руска инвазия в Украйна е възможна до дни

Aмериканският президент Джо Байдън е казал на лидерите от НАТО, че руският лидер Владимир Путин е взел решение да нападне Украйна

21:54 | 11.02.22 г. 29
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Руският президент Владимир Путин. Снимка: Bloomberg LP</p>

Руският президент Владимир Путин. Снимка: Bloomberg LP

Съединените американски щати смятат, че Русия може да предприеме офанзивни военни действия или да се опита да предизвика конфликт в Украйна още през следващата седмица, преди приключването на Зимните олимпийски игри в Пекин, заяви съветникът по националната сигурност Джейк Съливан, цитиран от Bloomberg.

Конфликтът „може да започне по време на Олимпийските игри въпреки многото спекулации, че това може да се случи едва след [края на Зимните игри]“, заяви Съливан пред репортери в Белия дом в петък. „Това, което можем да кажем, е, че има надеждна перспектива руските военни действия да се случат още преди края на Олимпийските игри“. 

„Нашето мнение е, че не вярваме, че той е взел някакво окончателно решение, или не знаем, че е взел някакво окончателно решение", добави Съливан, визирайки руския президент Владимир Путин.

Съливан даде брифинга след като президентът на САЩ Джо Байдън проведе видео разговор по защитена линия с трансатлантическите лидери от Белия дом и потърси съюзническо единство в условията на влошаващата се ситуация.

А междувременно британският всекидневник Guardian твърди, че Байдън е казал на лидерите от НАТО, че руският лидер Владимир Путин е взел решение да нападне Украйна. Според медията Байдън е потърсил колегите си от други държави в алианса след среща в Белия дом, на която са обсъдени последните разузнавателни данни за струпване на руски сили по границата с Украйна.

Според различни оценки от последните седмици става дума за общо 100-130 хил. военни, но норвежкото разузнаване днес оцени броя им на още повече - 150 хил. души. Консенсусът между западните служби е, че Москва е събрала достатъчно военни, за да предприеме успешна инвазия.  

Руското нападение вероятно ще започне с въздушни бомбардировки и ракетни атаки, които ще доведат до много жертви сред цивилното население, каза Съливан и насърчи американците в Украйна да напуснат страната възможно най-скоро. Американските военни няма да отидат в Украйна, за да евакуират американците в случай на конфликт, каза той.

„Очевидно не мога да прогнозирам каква ще бъде точната форма или обхват на военните действия“, добави Съливан. „Както казах и преди, тя може да приеме различни форми. Може да бъде по-ограничена, може да бъде по-обширна, но има съвсем реални възможности да включва завземане на значителна част от територията на Украйна и превземане на големи градове, включително столицата“.

Джейк Съливан

Русия многократно е отхвърляла обвиненията, че планира да нахлуе в Украйна, обвинявайки НАТО, че застрашава нейната сигурност, като обмисля украинското членство във военния алианс. В четвъртък десетки хиляди руски войници започнаха учения с армията на Беларус само на няколко километра от границата с Украйна.

Действията на Русия биха могли да включват предизвикване на провокация в района на Донбас, където украинската армия от години се сражава срещу подкрепяните от Москва сепаратисти, или нападение срещу столицата на страната, Киев, заявиха запознати с въпроса източници пред Bloomberg, които са помолили да не бъдат идентифицирани заради чувствителността на темата. Те поясняват, че военно действие може да започне още във вторник.

Всяка от тези стъпки би представлявала драматична ескалация след месеци на напрежение заради военното струпване на руски военни в близост до границата с Украйна. САЩ и други държави смятат, че Русия вече разполага със 130 000 войници в района. Евентуално действие на територията на Украйна рискува да предизвика най-големия конфликт на европейска територия след Втората световна война.

Съливан предупреди, че ако предприеме военни действия, Русия ще се изправи срещу НАТО, „готова да реагира решително", и че разходите за Москва ще бъдат дългосрочни. „Ако Русия продължи, нейната мощ и влияние в дългосрочен план ще бъдат намалени, а не засилени от инвазията", каза той.

Най-голямата неизвестна остава намерението на самия Путин. САЩ не знаят дали Путин е взел решение да осъществи подобни планове, твърдят запознати. Освен това САЩ не са споделили доказателства, подкрепящи оценките на службите.

„Опитваме се да спрем войната, да предотвратим войната, да предотвратим войната", каза Съливан. „И единственото, което можем да направим, е да дойдем тук добросъвестно и да споделим всичко, което знаем, по най-добрия възможен начин, като същевременно защитим източниците и методите си“.

Президентът на САЩ Джо Байдън вероятно ще разговаря с Путин, каза Съливан, без да посочи кога ще се състои този разговор.

Според множество запознати с въпроса САЩ са споделили оценката си с ключови съюзници в петък. В същия ден няколко държави предприеха действия за изтегляне на персонала на посолствата си в Киев, както и посъветваха гражданите си да избягват Украйна, а ако са там, да напуснат страната.

Припомняме, че още през ноември САЩ съобщиха на съюзниците си, че Русия има планове да увеличи броя на войските и военния си капацитет в близост до границите на Украйна. Е, по-специално тази прогноза и оценка на американските разузнавателни служби се сбъдна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

24
rate up comment 1 rate down comment 1
Pyramid
преди 2 години
Така...кога ТОЧНО, все пак, нападат?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 2 rate down comment 1
Pyramid
преди 2 години
Свободно, новобранец
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 1 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Явно си или много празноглав или много нагъл. Или и двете. Но какво да се очаква от човек, който говори на "брат", е ясно. Като сайта не ти харесва, си свободен да не влизаш и още по-малко да коментираш, стой си някъде с другите празноглавци пyтюфили и си дрънкайте лузърските заучени глупости!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 1 rate down comment 2
Pyramid
преди 2 години
Бойчо, не си сериозен, брат. Ала те разбирам, нареждат ти, и трябва да публикуваш. Дори и да са откровени глупости. Спасява те това, че никой в Русия не гледа сериозно на несериозни публикации в смешни сайтове, т.к.хората решават истински проблеми. Парица е царица, нали?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 5 rate down comment 3
markov
преди 2 години
Влизам в тази новина и какво виждам Стоянчик пак се пени с дежурните глупости. Под всяка новина дето се споменава Русия тоя индивид е натворил по десетина поста с подобно съдържание. От години пророкува че Газпром фалира, Русия фалира, Путин е пътник, Русия се разпада ..... разбира се действителността го опровгава постоянно но тои продължава да терзае под мотото: Луд умора няма само се поти !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 6 rate down comment 2
Pyramid
преди 2 години
"САЩ: Руска инвазия в Украйна е възможна до дни.". Ама разбира се, че е. Там, където САЩ се постараят, всичко е възможно. Нали Виктория Нуланд заяви, че " ЩЕ ИМА провокация". Жената знае, тя е в течение. Нейни хора, са я осведомили, над какво работят. Т.е., източниците и, са определено достоверни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 8 rate down comment 2
Gocho
преди 2 години
Не не съм съгласен да те блокират По добре е да си седиш в тук и да ни веселиш ,а също и да показваш идиотията и празноглавието на русофобите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 1 rate down comment 6
Стоян Петров
преди 2 години
"ще докладвам да им се блокират IP адресите и акаунтите. Просто безобразие е в този сайт." - моля другарко Стоянчо ме обиди и трябва да го накажете. Не kmilchev, не само че няма да го накажа но и ще го похваля! Защоооо? Защото само те е обидил, а можеше да ти отпере такъв тукат че да паднеш на Червеният площад. Браво Стоянчо, ти си добро дете!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 1 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 2 години
Единствените неща които Стоян Петров е твърдял са, че русия не трябва да влиза в Сирия, защото ще поотъне в блатото на сирийските пясъци и че големите руски енергийни проекти са големи руски празни приказки. В Сирия осма година ефекта от нахлуването е нулев(както от влизането на САЩ в Афганистан) и СП-2 е празен на 100%, Турски на 40% и Силата на Сибир на 60%. Това е положението. Време е да погледнем и самата русия - в случай че нападне Украйна, русия ще се разпадне. Центробежните сили в тази страна са толкова силни, че не могат да бъдат спрени. Трябва само катализатор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 1 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 2 години
evlogi, ама то целият свят го устройва това. Нали разбираш, че дните на путин са преброени. Малко или много не знам, но са преброени. Ще изчакаме, нямаме спешна работа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още