IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Макрон към Путин: Трябва да избегнем войната и да изградим доверие*

Париж и Москва споделят „общо притеснение за това какво става в сферата на сигурността в Европа“

21:48 | 07.02.22 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Изглед към Кремъл. Снимка: Getty</em></p>

Изглед към Кремъл. Снимка: Getty

Френският президент Еманюел Макрон е на посещение при руския си колега Владимир Путин – първият западен лидер в Русия, откакто бе подновено напрежението по украинската граница. Той е призовал Путин за избягване на конфликт и изграждане на доверие, съобщава Ройтерс.

Макрон, който се бори за втори мандат на предстоящите избори през април, се позиционира като медиатор, а от Париж изразяват съмнение относно очакванията на Вашингтон, Лондон и други западни столици за незабавна атака на руските сили.

Пред Путин Макрон е заявил, че се надява да получи „полезна“ ответна реакция, която „ни позволява да избегнем война и да изградим доверие, стабилност, видимост“. От своя страна руският лидер е посочил, че Париж и Москва споделят „общо притеснение за това какво става в сферата на сигурността в Европа“.

„Виждам колко усилия настоящото ръководство на Франция и лично президентът полагат, за да се реши кризата, свързана с осигуряването на еднаква сигурност в Европа“, посочи Путин.

В навечерието на визитата си френският президент каза, че „геополитическата цел на Русия днес очевидно не е Украйна, а да изясни правилата на съжителството с НАТО и ЕС“. При пристигането си пък той се определи като „разумно оптимистичен“, но отбеляза, че не вярва във „внезапни чудеса“.

Срещата между двамата лидери е продължила повече от пет часа, предаде БТА, позовавайки се на ТАСС.

Срещата между тях започна на четири очи в един от кабинетите в Кремъл, а после двамата лидери продължиха разговора на работна вечеря. 

Преди преговорите говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отбеляза, че „ситуацията е твърде сложна, за да се очаква решителен пробив в рамките на една среща“.

Русия е изпратила над 100 хил. войски край границата си с Украйна. Властите отричат да планират инвазия, но твърдят, че са готови да предприемат неопределени „военно-технически мерки“, ако исканията им не бъдат спазени – сред тях обещание на НАТО, че няма да приема за член Украйна и изтегляне на сили на алианса от Източна Европа.

Вашингтон отхвърли исканията, но американските власти посочват, че са готови да водят преговори за оръжеен контрол и мерки за изграждане на доверие.

„През последните дни нямаше нищо ново по въпроса с гаранциите за сигурност за Русия. Нашите западни събеседници предпочитат да не споменават тази тема“, каза Песков.

САЩ и техните съюзници отхвърлят възможността за защита на Украйна с военна сила, но посочват, че ще отговорят на инвазия със санкции, доставки на оръжие и подкрепления от НАТО.

Миналата седмица американският президент Джо Байдън нареди да бъдат изпратени близо 3000 американски военни в Полша и Румъния за по-добра защита на източния фланг на НАТО.

*Обновено с края на срещата между двамата лидери към 23:30 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 2
korn
преди 2 години
Браво на Мкарон. Меркел вече я няма и ще трябва да се потруди повече. Търсенето на мир и разберателство винаги трябва да е на първо място , войната на последно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
дядя Вова
преди 2 години
Има шоу, вече използвано в Ирак за разгонване на население. Американско. Вечер и нощем много силен високочестотен звук- на километри да ти прилошее и да ти се доповръща. Хохлите го включват на фронтовата линия.. Само и само, и само, и само, и само на някого да му писне и да изрине нацистите отвъд Ламанша!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
ing5rov
преди 2 години
"...а от Париж изразяват съмнение относно очакванията на Вашингтон, Лондон и други западни столици за незабавна атака на руските сили.".......... Вашингтон, Лондон и другите западни столици вече се умориха да чакат ... платили са си , а шоу няма ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още