IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Макрон иска да извлече полза от визитата си в Москва, но е изправен пред рискове

Френският президент се надява да получи ангажимент от Путин за продължаване на разговорите

21:09 | 04.02.22 г. 2
<p>
	<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Снимка: EPA/БГНЕС

Френският президент Еманюел Макрон се насочва за разговори с руския си колега Владимир Путин в Москва в понеделник с надеждата да гарантира, че гласът на Европа ще се чува в по-широките преговори между САЩ и Русия за Украйна, но рискува да се озове в конфузна ситуация, ако се върне с празни ръце, пише Ройтерс.

Представители на Франция, Русия и Украйна проведоха редица телефонни разговори през последните десет дни, които достигнаха кулминация в петък, когато канцеларията на Макрон потвърди, че той ще пътува за Москва и за украинската столица Киев на 7 и 8 февруари.

Пътуването, координирано с Вашингтон и Берлин, е част от дипломатическите усилия за намаляване на напрежението, след като Русия струпа около 100 хил. военни близо до Украйна и поиска от НАТО и САЩ гаранции в областта на сигурността, включително че НАТО никога няма да приеме Украйна за страна член.

За Макрон това ще бъде шанс да покаже лидерските си умения преди очакваното обявяване на кандидатурата му за президентските избори през април. В същото време той ще опита да постигне отстъпки от Путин, особено в разговорите за прекратяване на проруския сепаратистки бунт в Източна Украйна.

„Руснаците ни дадоха сигнали, така че трябва да се възползваме от тях“, коментира високопоставен френски представител. „Но дали ще успеем да получим нещо, никой не може да прогнозира. Това, което правим, е да помогнем за спечелване на време и намаляване на напрежението“, допълни той.

Макрон цели да извлече полза от ограничения напредък по време на мирните преговори в четиристранния формант „Нормандска четворка“ за Украйна в Париж миналия месец. Той се надява да получи ангажимент от Путин за продължаване на разговорите, провеждане на лидерска среща на високо равнище и намаляване на напрежението на руско-украинската граница, казаха двама близки до Макрон източници.

„Отиваме в бърлогата на Путин, в много отношения това е хвърляне на заровете“, отбеляза пред Ройтерс близък до френския президент източник.

Кремъл даде да се разбере, че приоритетът в разговорите ще бъдат исканията на Москва за гаранции от Запада в областта на сигурността.

„Путин няма нужда да предлага на Макрон каквото и да било, защото за него преговорите са с американците“, коментира бивш френски пратеник в региона и допълни, че Путин вероятно ще използва сесията с Макрон, за да приложи подхода разделяй и владей между съюзниците от НАТО.

Откакто дойде на власт през 2017 г., Макрон поддържа добри отношения с неудобни, както ги определят западни дипломати, лидери като Путин. Той прие руския президент във Версайския дворец и в лятната си вила в Брегансон на фона на усилията си за рестартиране на отношенията с Москва.

Разгневени източни страни

Но Макрон не постигна особен успех, а усилията му да установи стратегически диалог с Путин често разгневяваха източноевропейските и балтийските партньори, които се оплакваха от липсата на прозрачност и координация.

Френски официални представители твърдят, че са се поучили от минали грешни преценки. Служители на френското президентство се обаждат на партньори от ЕС, за да ги информират преди пътуването на Макрон, но трима дипломати от ЕС заявиха, че контактите са лишени от същност и са съсредоточени повече върху подновяването на разговорите с Путин и проявата на солидарност с Киев.

Предстоящата визита на Макрон в Москва предизвиква недоволство и сред западните лидери, които подкрепят Украйна в конфликта ѝ с Русия.

Докато германският канцлер Олаф Шолц ще приеме трима балтийски лидери в Берлин преди да замине първо за Киев, а след това за Москва за разговори, Макрон ще се отправи първо към Русия – избор, който разочарова украински официални представители.

„Образът на Макрон за вътрешната политика преди изборите е добър, защото се показва пред французите като човека, който спасява света, но не харесваме методите му“, коментира високопоставен официален представител от източноевропейска страна.

„Винаги има липса на прозрачност и координация, което е иронично, тъй като те (Франция) все искат прозрачност от американците“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 5
дядя Вова
преди 2 години
Френският президент се надява да получи ангажимент от Путин за продължаване на разговорите == NATO да си топа топката, нацистите да обстрелват Донбас с тежка артилерия, Русия да чака на полусъединител, печатарите да печатат безхаберно, а Божка да не мисли за смяна на професията. Класс!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още