IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кипър се нуждае от 10 млрд. евро за своите банки

До 2016 г. първичният излишък на страната трябва да достигне 4% от БВП

21:50 | 30.11.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Управителят на Централната банка на Кипър Паникос Димитриадес. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Управителят на Централната банка на Кипър Паникос Димитриадес. Снимка: Ройтерс

Изпадналият в криза Кипър се нуждае според становището на Централната банка на страната от около десет милиарда евро за подкрепа на своите банки в затруднение.

"Никой не може да предскаже със сигурност необходимата сума. Ние смятаме, че тя ще възлиза на десет милиарда евро", каза управителят на Централната банка на Кипър Паникос Димитриадес в петък.

В тази сума се включват вече отпуснатите държавни помощи от 1,8 млрд. евро, които втората по големина финансова институция на Кипър Popular Bank получи след високо отписване на гръцки ценни книжа. Заплашената от фалит страна от еврозоната отправи през лятото молба за помощ към спасителния фонд ESM.

Ройтерс вече разполага с проект на споразумението на Кипър с международните кредитори. Според него банките ще получат срок до декември 2013 г., за да повишат съотношението за капиталова адекватност (Tier 1) от 8% до 9%. Крайната цел остава до 2016 г. първичният излишък да достигне четири на сто от брутния вътрешен продукт, като в тази сума са изключени разходите за обслужване на дълга. Споразумението трябва да бъде одобрено от министрите на финансите на еврозоната и съответните парламенти.

Финансовите институции в третата най-малка страна в еврозоната са тясно свързани с кризисната Гърция. Кипър ще бъде четвъртата страна след Гърция, Ирландия и Португалия, която ще бъде спасявана от фонда. В правителствените кръгове на Никозия доскоро се говореше за помощен пакет на обща стойност 17,5 млрд. евро. Това би било равносилно на близо годишните икономически резултати на страната. Кредиторите обаче искат да изчакат прегледа на капиталовите изисквания на кипърските банки, чиито затруднения доведоха страната в беда. Становището ще бъде представено на 7-и декември.

Междувременно кипърският финансов министър призова депутатите да одобрят проект за орязване на разходите и повишаване на данъците, договорен с международните кредитори, до 13 декември, когато другите 16 членки на еврозоната се очаква да обсъдят спасителното споразумение за страната, предаде AP. Васос Сиарлис заяви, че единственият елемент, останал да бъде решен в споразумението за заема с тройката кредитори от Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд, е от каква сума се нуждаят кипърските банки.

Преди седмица международната рейтингова агенция Fitch понижи кредитния рейтинг на страната с две степени (от ВВ+ на ВВ-), като запази негативната перспектива за дълга на страната. Рейтингът на Кипър е понижен заради влошаващите се макроикономически условия, отклонението на страната от бюджетните цели и заради продължаващата финансова несигурност на острова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:24 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още