Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Централна и Източна Европа

Макар далеч от своя пик, растежът в Източна Европа остава устойчив

Прогнозите на анализатори, допитани от Bloomberg, са растежът в България за първото тримесечие да остане без промяна на ниво от 3,2%

Макар далеч от своя пик, растежът в Източна Европа остава устойчив

Кадър от завод за авточасти в Русе. Снимка: Архив Ройтерс

Бившите съветски страни в състава на Европейския съюз по всяка вероятност са успели да устоят на не толкова бляскавото представяне на еврозоната от миналото тримесечие.

И въпреки че пикът в източната част на континента е преминал, данните, които се очакват в сряда, би трябвало да отразят устойчивостта на региона на фона на трусовете около Brexit и отслабването на Германия.

Растежът се забавя леко в Чехия, Унгария и Полша, но остава стабилен в България, Словакия и Румъния според очакванията на анализатори, допитани от Bloomberg. Въпреки това налице е разширяване, което е два пъти това на еврозоната на годишна основа.

Още по темата

Прогнозите са в България ръстът на брутния вътрешен продукт (БВП) да остане без промяна през първото тримесечие на 2019 г. спрямо последното на 2018 г. на ниво от 3,2%, в Румъния – 4,1% и в Словакия 3,6%. В Чехия понижението е до 2,4% от 2,6%, в Унгария – 4,9% от 5,1%, а в Полша – 4,4% от 4,9%.

„Растежът в Централна Европа изглежда се представя добре, като силното местно търсене компенсира влиянието на продължаващото отслабване в пазарите за износ в еврозоната“, посочва Лиъм Пийч, икономист към Capital Economics Ltd.

И макар инфлацията да расте в някои части на региона и централните банки там отговориха с увеличаване на лихвите, разходите по заеми в много страни остават на или близо до рекордно ниските си стойности. Полша се очаква да изчака още с увеличението на рекордно ниските стойности на лихвите в сряда.

Налице са още признаци за оптимизъм. Полша обяви стимули на обща стойност 10 млрд. долара, увеличавайки помощите за семейства и намалявайки някои данъци. По-високите заплати, тласнати нагоре от недостига на работна ръка, водят до ръст на потреблението в Унгария, където тази година BMW ще започне работа по завод на стойност 1,2 млрд. долара.

Изпитанията обаче остават налице. Според Европейската комисия румънският бюджетен дефицит ще прекрачи ограничението на блока през 2019 и 2020 г. В същото време търговското напрежение отново обхваща и пазарите, но въпреки това доверието остава високо в региона.

Най-големият кредитор в Унгария OTP Bank Nyrt. поде кампания по придобивания на Балканите и сега оперира в над 10 държави. В началото на годината банката завърши сделката за придобиването на 99,74% от SG Експресбанк АД (SGEB), българското дъщерно дружество на SG и другите местни дъщерни дружества.

След като OTP Bank отбеляза рекордна печалба от 1 млрд. евро през 2018 г. главният изпълнителен директор Ласло Беншик остава оптимистично настроен.

„Унгарският икономически растеж се очаква да изпъкне сред страните, в които нашата група оперира, макар че и другите няма да са зле също“, заяви той през миналата седмица. „Тези страни вероятно ще продължат да растат, не така бързо като Унгария, но относително динамично“, допълни той.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Централна и Източна Европа
Е. Захариева: Глобалната стратегия на ЕС трябва да се фокусира върху Западните Балкани