IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Милиардерите от Източна Европа – една история от годините след края на комунизма

Олигарси, милиардери, бизнес магнати - само преди едно поколение те не съществуваха в Източна Европа

17:30 | 21.12.19 г. 11
<p>
	Участници на форума &quot;Седмица на руския бизнес&quot;, организиран от Съюза на индустриалците и предприемачите в Русия. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Участници на форума "Седмица на руския бизнес", организиран от Съюза на индустриалците и предприемачите в Русия. Снимка: Ройтерс

Те притежават яхти и футболни отбори, общуват с филмови звезди и се месят в политиката, контролират огромни богатства, а понякога и бъдещето на своите страни.

А само допреди едно поколение те дори не съществуваха. Олигарси, милиардери и бизнес магнати се появиха в Източна Европа след разпада на комунизма, когато централно планираните икономики отстъпиха на отворените пазари, пише Bloomberg.

През 1989 г. стана ясно, че няма връщане назад. Когато оковите на комунизма паднаха, страните от т.нар. Източен блок навлязоха в новия свят. С него дойде поколението на новите магнати и олигарси от Алмати до Прага, от Москва до Загреб. Мнозина от тях се превърнаха в легенди заради екстравагантния си начин на живот или политическото влияние. И дори след десетилетия списъкът с най-богатите хора в региона все още има съветски привкус.

Половината от най-богатите хора в Източна Европа са от групи, близки до властта по време на комунизма, облагодетелствани от приватизацията. Останалите милиардери са рядкост, по-бедни и най-често от страните с по-малко ресурси и по-слаби политически. 

Късните 80 години на миналия век

Ранните птици

Икономическият спад беше основната движеща сила зад политическите премени - през 80-те години на миналия век много държави се оказаха принудени да се откажат от социалистическите програми или да изпаднат в дълбоки дългове, за да продължат да ги следват. С наближаването на края на десетилетието се появиха тесни възможности за частни инвеститори, които се възползваха от изпадналите в дългове правителства. Процесът до голяма степен беше непланиран и неструктуруран.

Петер Келнер, Чехия

Нетно богатство: 12,8 млрд. долара

Роден в Чехословакия през 1964 г. Келнер учи икономика и продава копирни машини Ricoh малко след падането на Комунистическата партия през 1989 г. Животът му се променя, когато новата капиталистическа страна започва да продава активи в уникална схема: тя предлага ваучери на обществото, които могат да се разменят за дялове в компании. За да има предимство, Келнер и негов партньор през 1991 г. основават PPF Group, в която сега той има контрол от около 99%.

Използвайки ваучери и заеми, PPF започва да трупа активи и изгражда 20-процентен дял в Ceska Pojistovna - най-големият застраховател в страната. През 2013 г. Келнер продава активите на италианския застраховател Generali в сделка за 3,3 млрд. долара.

Средата на 90-те години

Заграбването на активи

За ранните демократични правителства продажбата на държавни активи на частни инвеститори се превърна в крайъгълен камък на икономическите програми. Те жадуваха за чуждестранна валута и идеализираха западното ноу-хау. Това даде безпрецедентен импулс на първата вълна от натрупване на частни активи в региона.

Владимир Потанин, Русия

Нетно богатство: 28,5 млрд. долара 

Възпитаник на московския Държавен институт за международни отношения Потанин работи в областта на външната търговия. Основната му холдингова компания Interros е регистрирана през 1990 г., преди разпадането на Съветския съюз.

Потанин бързо формира една от първите банкови империи на капиталистическата Русия и е основен участник в известната схема на Елцин “кредити срещу акции”, която разпредели ключови активи между шепа магнати в средата на 90-те години.

1990-2000

Дивият Изток

Затворените доскоро икономики отвориха вратите си за чуждестранни стоки и инвеститори и позволиха на тези, избягали от социалистическия стой, да се завърнат. Мнозина се насочиха към търговия, след като системата се превърна в капиталистическа. Пристигането на западните компании беше посрещнато с валидиране на правителствените политики, възприето като начин за съживяване на някои индустрии и създаване на нова бизнес култура.

Зигмунт Солорж, Полша

Нетно богатство: 2,7 млрд. долара

Малко, след като навършва пълнолетие Солорж заминава за Германия, където основава транспортна компания. Той използва името на приятел, за да се регистрира като бежанец и да предпази семейството си в Полша.

През 80-те години той продава автомобили и други стоки от Западна Европа в Полша. След падането на комунистическия режим Солорж се завръща и започва да изгражда своята империя, като през 1992 г. основава първата и най-голяма частна телевизионна мрежа в страната Telewizja Polsat. Сега той притежава Cyfrowy Polsat, една от най-големите дигитални платформи в Европа, и Polkomtel, вторият по големина  мобилен оператор в Полша.

Солорж планира още да изгради луксозен жилищен квартал във Варшава.

Цялата публикация може да прочетете на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 2 rate down comment 1
дядя Вова
преди 4 години
Сащо сегашните скучаят по едно време:https://ic1.static.km.ru/sites/default/files/imagecache/400x400/deti_0.jpg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 10 rate down comment 3
дядя Вова
преди 4 години
" Неслучайно и мечвете им са червени! Джедаите са от Народа, със сини мечове! "Естествено еврейският Холивуд облича всичко в синьо и червено. Прочетете там по шатрата и наоколо около ковчега на Завета.А, че от СССР всичко червено трябва да се мрази, разбирай всичко руско трябва да се мрази. Тук парите нямат значение - в промиването на мозъци асоциациите са други.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 3
SS-23
преди 4 години
блумбърговите ни притикват версията за злите източноевропейски богаташи , а за рокфелерови и ротшилдови нито дума ...или то това си е в реда на нещата -------Източните олигарси, в частност в бг и в рассия са от клана на червенощитоните разбойници! Така, че няма какво да баламосваш Тълпата за "лошите" ротшийлдови и "добрите" "соц"-капиталисти, като те са ЕДНО И СЪЩО ! А ако изполвам героите от "Междузвездни войни" - ТЕ от "империята на злота" - ситите! Неслучайно и мечвете им са червени! Джедаите са от Народа, със сини мечове!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 22 rate down comment 3
pinoccio
преди 4 години
Банев, Ветко, Ицо салфетката - все интелектуалци, които сега са затворени от народната власт. Плевнелиев пък - забогатял, докато спял по паркингите в Германия. По метода на доц. Георги Лозанов насън му се явил най-големият строителен предприемач - Линднер, и му предложил подслон, топли завивки и членство в управителния съвет. При нас тези процеси текат по-справедливо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 20 rate down comment 8
miccaelis
преди 4 години
слушай са, ти с макка ти просто излизате на околовръстното и "пари нема действайте" нали ? аре възел и си земи възелин ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 19 rate down comment 8
ing5rov
преди 4 години
тебе определено няма да те баннат ... : ))) кавалджии като тебе са на почит ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 24
Вся власть Советам!
преди 4 години
Ти пак ли си забрави паролата на акаунта? Пий си хапчетата редовно, не останаха буквено-цифрови комбинации, които да не си ползвал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 32 rate down comment 5
ing5rov
преди 4 години
е , да де , само дето блумбърговите ни притикват версията за злите източноевропейски богаташи , а за рокфелерови и ротшилдови нито дума ...или то това си е в реда на нещата ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 35 rate down comment 9
miccaelis
преди 4 години
за "оковите на Комунизма знаеме" от 5 млн. на 9 млн. за " Демокрацията" също знаеме от 9 млн. обратно с геноцид на 5 млн. който банда малоуммни преписвачи се опитват да ни натякват с простотиите си, че живеем в най-крадивия възможен свят ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 29 rate down comment 5
miccaelis
преди 4 години
после като ги застрелят тия крадци, ше кажат уууу Комунистите избиха интелигенцията, мдааам навремето такива бяха леко позастрелвани, което е и правилно и май кат гледам историята ше се повтори .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още