IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Министърът на финансите на Словения подаде оставка

По-рано Душан Мрамор подкрепи Марио Драги, който разкритикува правителственото разследване на ролята на централната банка в банковата криза от 2013 г.

12:37 | 13.07.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Душан Мрамор (вдясно) разговаря с италианския си колега Пиер Карло Падоан в Брюксел в началото на юли. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Душан Мрамор (вдясно) разговаря с италианския си колега Пиер Карло Падоан в Брюксел в началото на юли. Снимка: Архив Ройтерс

Министърът на финансите на Словения Душан Мрамор неочаквано подаде оставка, аргументирайки се с лични мотиви, съобщи Bloomberg.

Оттеглянето на Мрамор беше обявено от премиера Миро Церар в сряда. Церар отказа да приеме оставката на финансовия министър през януари. Тогава Мрамор поиска да се оттегли заради скандала, свързан с бонусите, които е получавал, докато е работил като преподавател по икономика.

По-рано през тази седмица Мрамор подкрепи президента на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги, който разкритикува правителственото разследване на ролята на централната банка в банковата криза в Словения от 2013 г. Управителят на словенската централна банка Бощян Язбец пък заяви, че разследването, което включваше и обиски, е атака по независимостта на институцията. 

„Най-голямото ми постижение е консолидирането на публичните финанси и последвалото подобрение в позицията на Словения“, каза Мрамор, който ще се върне на работа като университетски преподавател. Той беше архитектът на политиките, които свиха бюджетния дефицит в страната членка на еврозоната и сложиха край на мониторинга от страна ЕС над бюджета. Освен това редица анализатори отдават повишението на кредитния рейтинг на страната именно на усилията на министъра на финансите.

Оставката на Мрамор може да забави планираната продажба на Nova Ljubljanska Banka, която беше затруднена по-рано този месец с оставката на Марко Язбец, председател на държавната агенция, която управлява продажбата на правителствените активи.

Усилията за приватизация в Словения бяха затруднени от политическите неразбирателства през последните над 10 години. При оттеглянето си Язбец заяви, че се надява наследникът му да гарантира, че политическите и частните интереси няма да доминират.

Душан Мрамор ще бъде временно заместен от министъра без портфейл Аленка Смеркол, която отговаря за европейските въпроси.

По-рано тази седмица управителят на централната банка на страната Язбец заяви, че няма намерения да подава оставка заради обвиненията в нарушения при спасяването на банковия сектор през 2013 г., припомня Ройтерс. По-рано вестникът Daily Finance съобщи, позовавайки се на свои източници, че Бощян Язбец ще подаде оставка на 20 юли. 

Предишното правителство в Словения вля над 3 милиарда евро в предимно държавни банки, за да предотврати срив в сектора заради голямото количество лоши кредити. Така страната се размина на косъм от международен спасителен заем, припомня агенцията.

Като част от преструктурирането в банковия сектор подчинени дългови книжа за около 600 млн. евро бяха заличени в пет банки. През 2014 г. по този повод Словенската асоциация на малките акционери заведе няколко дела срещу централната банка и търговски банки. Случаите още не са приключили.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:32 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още