IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вучич отмени срещата си с Тачи за обсъждане на размяната на територии

„Трудностите остават“, заяви Федерика Могерини в изявление, в което допълни, че ще се опита да уреди нова среща по-късно този месец

19:03 | 07.09.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройте</em></p>

Снимка: Архив Ройте

Сръбският президент Александър Вучич отмени плануваната за днес среща между него и косовския му колега Хашим Тачи, на която трябваше да бъдат обсъдени идеите на двете страни за постигане на споразумение посредством размяна на територии, съобщава Bloomberg.

Неочакваната ескалация на напрежението дойде, след като Вучич проведе среща с върховния представител на ЕС по външна политика и сигурност Федерика Могерини.

„Трудностите остават“, заяви Могерини в изявление, в което допълни, че ще се опита да уреди нова среща по-късно този месец.

Сръбското правителство се опитва да спечели подкрепа за предложението си за споразумение с Косово, в рамките на което Белграед ще поеме под свой контрол населените със сърби части на страната. От своя страна Прищина също иска да получи контрола на определени сръбски територии с етнически албанци, но и двете държави не са склонни да се лишават от земя.

По-рано Вучич изрази недоволството си от позицията на германския канцлер Ангела Меркел и други европейски лидери, които се притесняват, че преначертаването на границите на Балканите може да доведе до ново напрежение в региона.

Постигането на разбирателство между Белград и Прищина е от особена важност и за двете страни, тъй като е едно от условията за членството им в Европейския съюз.

Малко след отмяната на срещата сръбският премиер Ана Бърнабич отправи предупреждение за ситуацията в Косово. Тя обвини международните наблюдатели в това, че са позволили на Косово да пренебрегва т. нар. Брюкселско споразумение, което освен всичко останало призовава за повече автономия на косовските сърби.

„Преди всичко моля международната общност да не изпитва повече нито нашето търпение, нито нашето разбиране, а да признае сериозността на ситуацията и да действа по съответния начин“, заяви тя, цитирана от Bloomberg.

Вучич трябваше да изнесе реч пред етническите сърби в Косово в края на тази седмица, но властите в Прищина заплашиха да забранят посещението му. Агенция Ройтерс съобщава, че посещението на Вучич официално е било отменено.

Косовският президент Хашим Тачи, който също се срещна с Могирини, заяви, че и в миналото е имало случаи, в които двамата не са се срещали, когато са се намирали заедно в Брюксел.

Президентът също така заяви, че неговият колега е добре дошъл в Косово независимо от дневния ред на посещението си. „Няма нищо противоречиво в това сръбският президент да посети сърбите в Косово, също както аз съм добре дошъл в Прешево“, посочи той, имайки предвид населената предимно с етнически албанци територия в Сърбия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:27 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още