IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Критичното мислене - ключово за успех в конкурса за есе на Investor.bg и ВУЗФ

За 20-годишния си юбилей Investor.bg "черпи" с възможности. Какви са те - научете в интервюто със заместник главния редактор на икономическия сайт

15:28 | 01.09.21 г. 2
Автор - снимка
Създател
Критичното мислене - ключово за успех в конкурса за есе на Investor.bg и ВУЗФ

Десислава Попова е заместник главен редактор на Investor.bg, който тази година отбелязва своя 20-годишен юбилей и е част от една от най-големите медийни групи в България - Investor Media Group.

Тя има 15-годишен опит в бизнес уеб журналистиката и журналистиката, базирана на данни. Отразявала е и сектора на недвижимите имоти, интервюирайки професионалисти в областта и пишейки анализи по различни теми в сектора. Завършила е Софийски университет "Св. Климент Охридски" с магистърска степен по английска филология.

Десислава Попова е и един от членовете на журито в националния конкурс на Investor.bg и Висшето училище по застраховане и финанси – „Академия за финансови анализатори“. Научете повече за инициативата, за мисията, зад която застава тя, както и какво ще получи големият победител:

Г-жо Попова, по повод 20-тата си годишнина нашата медия стартира инициативата „Академия за финансови анализатори“ съвместно с ВУЗФ. Първо главният редактор на Investor.bg Бойчо Попов изнесе серия от видео лекции по бизнес журналистика, а сега е в ход и национален конкурс за есе. Защо избрахте по този начин да отпразнувате годишнината?

- По традиция рожденикът черпи за празника си. 20-ият рожден ден е голям празник, затова и решихме да "почерпим" щедро, като дадем от това, което считаме за най-ценно - нашия опит и умения. Така на първия етап "черпихме" със знание, а на втория предлагаме възможности.

Какво ще получи победителят?

- Ще получи няколко взаимно допълващи се възможности. Възможност да натрупа знания във ВУЗФ (под формата на безплатно обучение в магистърската програма "Финанси") и възможност да натрупа практически опит в редакцията на Investor.bg и в нюзрума на бизнес телевизията Bloomberg TV Bulgaria. Вярваме, че тези знания и опит ще му дадат добра основа за успешно бъдещо развитие.

Вие самата имате богат журналистически опит. Кое е най-ценното нещо, което сте научили от практиката си до момента?

- Научих, че в основата на добрата журналистическа работа стои проверка, проверка и пак проверка. Смятам, че обработването на информация и нейното предлагане на обществото трябва да става чрез и след проверяване на всички подробности. Аз например ежедневно проверявам или се допитвам за разнообразни въпроси, като започнем от правописа и фактите и стигнем до логическите последствия от различни събития.

А кой е най-важният съвет, който бихте дали на младите журналисти?

- Отново е свързан с проверката. Нека подлагат на съмнение всяко твърдение, нека питат и нека не губят любопитството си към света. Също така би било чудесно да запазят ентусиазма си, но същевременно да се доверят на опита на колегите си. Не на последно място, нека се стремят да говорят на публиката си разбираемо и увлекателно. За тази цел е полезно да прочетат текста си като напълно външен незапознат читател - тогава могат да усетят доколко понятно и интересно представят историята.

Кое е най-важното според Вас, което кандидатите в конкурса трябва да покажат в есето, с което ще кандидатстват?

- Лично за мен най-важно е критичното мислене. Бих се радвала да прочета есета, в които авторите развиват собствени тези, подкрепени с аргументи. В днешния сopy - paste свят е доста лесно да се провери дали даден текст е авторски, или е преписан. Затова ще се радвам наистина да прочета собствените възгледи на кандидатите, допълнени с достатъчно задълбочено проучване на темата.

Как пандемията промени работата на журналистите?

- На моменти коронакризата сведе директните контакти почти до нулата. Това няма как да не се отрази на работата на журналистите, чиято работа рязко бе лишена от някои от най-активните си елементи - отразяването на събития на място и интервютата лице в лице. От друга страна, светът стана значително по-гъвкав и готов за комуникация от разстояние - така и журналистите получиха достъп до събития и канали, които иначе може би биха пропуснали.

Investor.bg припомня и темите, между които участниците в конкурса могат да избират, за да разработят своето есе:

- Светът след Covid-19 - как ще се адаптират хората и обществата към живот в новата реалност?
- Как да се осигури растеж за българската икономика в условията на предстоящата тежка демографска криза?
- Да инвестираш в криптовалути - от екзотика до масова мода.
- Климатичните промени и влиянието им върху българската и глобалната икономика.

Повече информация за регламента на конкурса може да прочетете ТУК.

Асоциацията на европейските журналисти-България е специален партньор на „Академия за финансови анализатори“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
janis
преди 2 години
безплатно промишлено земеделско финансиранеНашата банкова институция с цел подпомагане на земеделските производители и индустриалните промоутъри предлага безплатни кредитни услуги за инвестиране в областта на селското стопанство, животновъдството и промишленото производство.Те са валидни до 1 000 000 евро с лихва 3% годишно.Свържете се с нашата агенция по имейл за повече подробности.Infos***pacific-offshorebank.com...wwww.pacific-offshorebank.com
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 3
дядя Вова
преди 2 години
Критично мислене им трябвало! *** политкоректно, налЕ !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още