Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

С най-високи доходи са завършилите информатика, математика и медицина

Средният осигурителен доход на висшистите нараства

С най-високи доходи са завършилите информатика, математика и медицина

Снимка: Pixabay

С най-високи средни доходи са завършилите висше образование в десет професионални направления - информатика и компютърни науки, математика, комуникационна и компютърна техника, обществено здраве, проучване, добив и обработка на полезни изкопаеми, металургия, военно дело, фармация, медицина, електротехника, електроника и автоматика. Завършилите информатика и компютърни науки в Софийския университет са с най-висок среден месечен облагаем доход от над 3400 лева, а от администрация и управление в Американския университет са със среден месечен доход от над 3 хил. лева.

Това съобщи Георги Стойчев - ръководител на проекта на седмото издание на рейтинговата система на висшите училища, представено в Министерството на образованието и науката, предаде БТА.

Рейтинговата система сравнява представянето на 51 висши училища у нас в рамките на 52 професионални направления въз основа на различни показатели. Данните показват, че средният осигурителен доход на завършилите нараства, достигайки до 1075 лева при 1020 лева през миналата година и под 900 лева през 2013 г.

За първи път безработицата сред завършилите пада под 3% и е на ниво 2,91% - средно за завършилите в страната през последните пет години, каза Стойчев. 

Още по темата

Той отбеляза, че през 2013 г. тази безработица е била над 4%, а през 2016 г. - 3,38%. Най-ниска безработица (под 1 процент) и най-висока степен на приложение на висшето образование (над 90 процента) за поредна година има сред завършилите професионалните направления - медицина, фармация, стоматология и военно дело.

Безработица от над 4% има само в три професионални направления - религия и теология, социални дейности и материали и материалознание. Най-ниско остава приложението на придобитото висше образование сред завършилите туризъм (19,29%).

Най-висок среден успех от дипломата за завършено средно образование имат приетите студенти в първи курс в направленията - медицина (5,57), фармация (5,51) и стоматология (5,46). С най-нисък среден успех от завършеното средно образование са първокурсниците в направленията - животновъдство (4,29), материали и материалознание (4,40), и проучване, добив и обработка на полезни изкопаеми (4,40).

Рейтинговата система показва, че Софийският университет, Медицинският университет в София и Химикотехнологичният и металургичен университет са трите висши училища у нас с най-висок индекс на цитируемост на научните публикации.

Броят на студентите във висшите училища през 2017 г. намалява с над 10% в сравнение с 2013 г. Най-голям е спадът на студентите в направленията - икономика, администрация и управление. Има обаче увеличение на студентите по медицина и здравни грижи.

По данни на МОН към 30 ноември т. г. общо 209 179 са студентите във всички степени и форми на обучение в 51 висши училища у нас. 

По статията работиха: Надежда Бочева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
19
 
2
преди 1 година
Няма профилна снимка
А завършилите математика ( примерно в СУ ) като какви се реализират ,та вземат високи заплати ?
1
 
20
 
1
преди 1 година
Няма профилна снимка
Доста полвинчата информация. За уточнение в оригиналния доклад се казва, че завършилите информатика в СУ са с заплата над 3400, докато завършилите информатика в Шуменския университет над 700 лв.
Така, че не е важно да завършиш информатика, а и къде.

Още от Други
Кадър на деня за 24 май