Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

19% от работодателите по света очакват технологичният бум да увеличи персонала

В почти всички индустрии и държави ще расте търсенето на анализатори, пише в доклад на ManpowerGroup

19% от работодателите по света очакват технологичният бум да увеличи персонала

Снимка: Pixabay

Един на всеки пет работодатели (19%) очаква в условията на технологичен бум да наема повече служители, докато компаниите се адаптират към промените на пазара на труда. Шест на всеки десет работодатели (64%) очакват да запазят числеността на служителите си, ако хората имат точните умения и са подготвени да учат, да прилагат наученото и да се адаптират. Това показва изследване на ManpowerGroup сред 18 хил. работодатели от различни сектори в 43 държави, което беше публикувано по време на Световния икономически форум (СИФ) в Давос.

Още по темата

Според прочуването работодателите в Италия, Гватемала и Перу са най-оптимистични по отношение на влиянието на роботите върху работните места. Над една четвърт от работодателите в Индия пък очакват да намалят броя на служителите си. Малко преди нея се нареждат България, Словакия и Словения.

Хората в сектора на информационните технологии и обслужването на клиенти трябва да са оптимисти, защото работодателите в тези сектори очакват най-голямо увеличение на персонала, пише още в доклада. 

Източник: ManpowerGroup

Според ManpowerGroup почти във всички индустрии и държави се очаква бърз растеж на търсенето на анализатори, които да придават смисъл на „океана“ от данни. В сектора на човешките ресурси също ще има увеличение на персонала в краткосрочен план, тъй като тези специалисти направляват компаниите в периода на адаптация.

В бъдеще новите технологии ще изискват още по-специализирани умения от хората и организациите, но за това се говори твърде малко, се посочва още в доклада. Според прочуването служителите ще трябва да полагат все повече усилия, за да останат годни за позициите си. „Желанието и способността да учим и да придобиваме нови умения, за да останем адекватни и годни за наемане, ще бъдат най-големият балансьор“, каза Джонас Прайсинг, председател и главен изпълнителен директор на ManpowerGroup.

Според него популизмът и поляризирането на работната сила постоянно са на преден план. “Време е веднага да предприемем действия за допълнителната квалификация и преквалификация на служителите, за да се справим с пропастта между имащите и нямащите – хората, които имат точните умения, и тези, които са изложени на опасността да бъдат забравени. Трябва да привлечем и онези групи, които не са активен участник на пазара на труда. Ето какво имаме предвид, когато говорим за революция на уменията“, обясни още Прайсинг. 

Източник: ManpowerGroup

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Надежда Бочева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Други
Г-7 удължи дълговия мораториум за най-бедните страни