IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американски и европейски авиокомпании спират полетите до Израел

Авиационните агенции отправиха предупреждения към компаниите заради ракета, попаднала близо до летище "Бен Гурион"

11:56 | 23.07.14 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Редица полети бяха отменени вчера на летището &bdquo;Бен Гурион&ldquo; в Тел Авив. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Редица полети бяха отменени вчера на летището „Бен Гурион“ в Тел Авив. Снимка: Ройтерс

Редица водещи световни авиокомпании спряха полетите си до основното летище в Израел, след като ракета, изстреляна от ивицата Газа, попадна на около миля (1 миля=1,6 км) от пистите му, предаде CNN.

Американската Федерална авиационна администрация (FAA) разпореди американските авиокомпании да спрат да летят до и от международното летище „Бен Гурион“ в Тел Авив за най-малко 24 часа, а Европейската агенция за безопасност на авиацията (EASA) отправи предупреждение към авиокомпаниите да спрат полетите си.

Тези мерки идват само дни, след като полет на Malaysia Airlines беше свален в небето над Източна Украйна, където се водят битки между правителствени войски и проруски сепаратисти.

Прекратяването на полетите до Израел идва на фона на продължаващия вече 15 дни конфликт между Израел и Хамас в Газа, като нито една от страните не показва признаци, че ще отстъпи. Най-малко 41 ракети са били изстреляни от Газа към Израел във вторник, по данни на израелските сили за отбрана.

Американската FAA разпореди Delta Air Lines, US Airways и United Airlines да спрат полетите до Тел Авив. „Това се налага в отговор на ракетен удар, който попадна на приблизително една миля“, от летището във вторник сутринта, посочват от агенцията.

„... FAA ще продължи да следи и оценява ситуацията. Ще бъдат предоставени актуализирани инструкции, веднага щом условията го позволят, но не по-късно от 24 часа“ от момента на спиране на полетите.

Редица европейски авиокомпании, както и Turkish Airlines, спряха полетите след предупреждението на Европейската агенция за сигурност на авиацията.

EASA „силно препоръчва на ползващите въздушното пространство да се въздържат от операции до и от международното летище "Бен Гурион" в Тел Авив“, пише в предупреждението.

Delta Air Lines и American Airlines, компанията майка на US Airways, спряха полетите до "Бен Гурион" преди решението на Федералната агенция.

Израелските летищни власти твърдят, че американските компании сами са взели тези решения и ги призовават да го преосмислят, като посочват, че летището е безопасно. „Няма причина американските превозвачи да трябва да спрат да летят до Израел и по този начин да награждават терора“, коментират от летището.

Според консултанта по сигурност на авиацията Джеф Прайс обаче решението за спиране на полетите до Тел Авив за момента е „благоразумна мярка“, която вероятно е повлияна от свалянето на самолета на Malaysia Airlines над Украйна.

Междувременно заради отменените полети израелският транспортен министър Израел Кац разпореди днес на съответните агенции незабавно да бъде отворено летището „Увда“, което е второто международно летище в страната и се намира на север от Ейлат, съобщи местното англоезично издание The Jerusalem Post.

Пред репортери на летището „Бен Гурион“ Кац е съобщил, че Увда ще започне да работи по обяд местно време. 

Повече по темата вижте във видео материала на Bulgaria on Air.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още