IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Байдън: Американската военна мисия в Афганистан приключва на 31 август

Британският премиер Борис Джонсън също обяви изтеглянето на повечето британски военни от страната

22:58 | 08.07.21 г.
<p>
	Американският президент Джо Байдън.&nbsp;<em>Снимка: Tom Brenner/Bloomberg</em></p>

Американският президент Джо Байдън. Снимка: Tom Brenner/Bloomberg

Американският президент Джо Байдън съобщи, че афганистанският народ трябва да реши сам как да управлява страната си. Той обяви, че американската военна мисия в Афганистан ще приключи на 31 август въпреки нови притеснения за възможна гражданска война, предава Ройтерс.

„Не отидохме в Афганистан, за да изграждаме нация. Право и отговорност на афганистанския народ е сам да реши бъдещето си и как иска да управлява страната си“, заяви Байдън.

Той направи най-обстойното си изявление до момента за изтеглянето на американската армия от Афганистан под натиск от критици да даде повече обяснения за решението си за оттегляне.

Американският президент каза още, че САЩ планират да изтеглят хиляди афганистански преводачи от страната в очакване на края на американската военна мисия в страната на 31 август.

Миналия уикенд САЩ напуснаха военно-въздушната база Баграм, която от дълго време беше отправна точка за американските военни операции в страната, като на практика сложиха край на най-дългогодишната война в Америка. Пентагонът съобщи, че изтеглянето на американските сили е завършило на 90%.

Вашингтон се съгласи на изтеглянето в договорена сделка миналата година при предшественика на Байдън от Републиканската партия Доналд Тръмп. Байдън се наложи над военните лидери, които искаха запазването на по-голямо присъствие в помощ на афганистанските сили за сигурност и за предотвратяване на превръщането на Афганистан в отправна точка за екстремистки групи.

Вместо това САЩ планират да оставят 650 военни в Афганистан, които да охраняват американското посолство.

Заповедта на Байдън от април за изтеглянето на американските сили до 11 септември след 20-годишен конфликт съвпадна с големи победи на движението на талибаните срещу афганистанските сили, след като мирните преговори навлязоха в задънена улица.

Главнокомандващият американските сили в Афганистан генерал Остин Милър предупреди миналата седмица, че страната може да поеме към гражданска война.

По-рано днес британският премиер Борис Джонсън обяви, че повечето британски военни ще бъдат изтеглени от Афганистан, с което официалната роля на Великобритания в конфликта ще бъде прекратена.

„Всички британски военни, участващи в мисията на НАТО в Афганистан, ще се завърнат у дома“, каза Джонсън пред парламента. Той изрази задоволство от постигнатото от британските сили, но в същото време призна за „опасностите“ пред Афганистан.

„По очевидни причини няма да разкрия графика на заминаването ни, въпреки че мога да кажа пред парламента, че повечето ни военнослужещи вече напуснаха“, каза Джонсън.

Британските сили бяха разположени в Афганистан през 2001 г. след атентатите от 11 септември в САЩ и играеха основна роля в бойните операции до 2014 г. Общо 457 британски военни бяха убити в страната.

Джонсън заяви, че не подценява предизвикателствата пред Афганистан, допълвайки, че правителството ще продължи да предоставя помощ за развитие.

„Надявам се, че никой няма да направи погрешното заключение, че изтеглянето на силите ни означава край на ангажимента на Великобритания към Афганистан. Няма да обърнем гръб на страната, нито имаме илюзии за днешните и бъдещите опасности“, каза Джонсън.

Британското министерство на отбраната съобщи, че малък брой военни ще останат в Афганистан, за да защитават дипломати.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:27 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още