IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ердоган: Убийството на Кашоги идва от най-високите нива на саудитската власт

Турският лидер не вярва заповедта да е дошла от крал Салман

11:16 | 03.11.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Заповедта за убийството на журналиста Джамал Кашоги е “дошла от най-високите нива на саудитското управление” и “определени саудитски представители на властта” са се опитали да прикрият престъплението. Това написа за Washington Post турският президент Реджеп Ердоган.

“Нашето приятелство с Рияд, което датира отдавна, не означава, че ще си затворим очите за умишленото убийство, което се случи пред очите ни”, допълва в текста си държавния глава.

“Трябва да разкрием самоличността на онези, които стоят зад убийството на Кашоги”, категоричен е Ердоган.

Той не посочва кои са хората, които смята, че крият информация за случилото се, нито предлага доказателства за участието на високопоставени лица.

Коментарите на Ердоган съвпаднаха с отбелязването на месец от смъртта на Кашоги, който е бил убит в Саудитското консултство в Истанбул. Думите на турския президент представляват най-пряката му атака срещу саудитските власти и техния фактически лидер, принц Мохамед бин Салман.

След като други страни от Близкия изток, включително Израел, се опитаха да защитят Саудитска Арабия през последните седмици, Турция непрекъснато иска отговори от правителството. На фона на това Рияд предложи различна информация за това как е бил убит Кашоги.

Турската кампания предизвика спекулации дали Ердоган не се опитва да отстрани Мохамед бин Салман, чиито регионални политики се сблъскаха с интересите на Турция и за когото се твърди, че не е харесван от Ердоган.

Въпреки че турският лидер не включва принца в коментарите си за убийството, той не го споменава изобщо, въпреки че освободи баща му, крал Салман, от всякаква отговорност.

“Не вярвам и за миг, че крал Салман, покровител на светите джамии, е поръчал нападението над Кашоги”, пише Ердоган. “Затова нямам причина да вярвам, че убийството му отразява официалната политика на Саудитска Арабия”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:46 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още