Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Фед: Бизнесът отлага инвестицииите си заради търговския конфликт

Две трети от американските компании в Китай посочват, че са засегнати от търговската война между Пекин и Вашингтон

Фед: Бизнесът отлага инвестицииите си заради търговския конфликт

Снимка: Архив Ройтерс

Американските компании са намалили или отложили инвестициите си в няколко региона на САЩ заради опасения, свързани с напрежението в международната търговия, става ясно от доклад на Федералния резерв, цитиран от Ройтерс и БТА.

Американската централна банка посочи в периодично публикуваната "Бежова книга", която се основава на отчетни документи на 12-те регионални банки на Фед, че ефектът от митата изглежда е умерен, макар че те увеличават цените за производство.

Докладът описва безпокойствата на компаниите, свързани с търговската война на администрацията на американския президент Доналд Тръмп с Китай, както и повишаващото се напрежение с други големи търговски партньори на Вашингтон. 

Още по темата

Повечето региони отбелязват опасения и несигурност по повод търговското напрежение - не само сред производителите, според доклада. Според Фед в няколко региона компаниите уточняват, че намаляват или отлагат инвестициите заради опасения за търговията.

Президентът Тръмп наложи мита върху вноса от редица търговски партньори, включително Китай и ЕС, Канада и Мексико, което доведе до ответни мерки срещу американския износ. Въпреки търговското напрежение, Фед отбелязва, че икономиката расте с умерено темпо, а на пазара на труда има недостиг на работна ръка.

Компаниите от няколко години отчитат недостиг на работници в строителството, шофьори на камиони и инженери. Напоследък обаче някои региони отбелязват недостиг на нискоквалифицирана работна ръка в ресторантите, търговските вериги и други видове дейности.

Междувременно от друго проучване стана ясно, че американските компании в Китай са засегнати от търговската война между Вашингтон и Пекин. 

Две трети от американските компании в Китай посочват, че са засегнати от търговската война между Пекин и Вашингтон, според две бизнес организации, цитирани от Асошиейтед прес.

Те призоваха за възобновяване на преговорите за уреждане на конфликта. Освен това американските компании отбелязват, че ще пострадат, ако Тръмп осъществи плана си за повишаване на митата върху китайския внос на стойност 200 милиарда долара, според Американските търговски камари в Китай и Шанхай.

Американските компании страдат както от китайските ответни мита, така и - по ирония на съдбата - от американските мита, целящи да подкопаят китайската икономика, отбелязаха двете групи в съобщение, в което призовават двете правителства "да се върнат на масата за преговори".

Двете страни си наложиха мита от 25 процента на вносни стоки за 50 милиарда долара. Председателят на Американската търговска камара Уилям Зарит предупреди, че администрацията на Тръмп може би подценява желанието на Китай да отвърне на удара вместо да се предаде.

Около 63,3 процента от над 430 компании, отговорили на проучването казват, че печалбата и търсенето са спаднали заради американските мита, а 62,5 процента отбелязват същото за китайските мита. Около 74,3 процента отговарят, че биха били засегнати, ако Вашингтон вдигне митата за китайски внос на стойност 200 милиарда долара. Около 67,6 на сто посочват същото за планираните ответни китайски мита за американски стоки, възлизащи на 60 милиарда долара.

Проучването е направено между 29 август и 5 септември. Половината от компаниите казват, че китайските власти отвръщат на удара като бавят митническите процедури при вноса и увеличават проверките и бюрократичните процедури.

По статията работиха: Магдалена Иванова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
1
 
1
преди 7 месеца
САЩ страдат от работата на Федералния резерв без защита срещу щети.
Възможностите са:
Първа: При Федерален резерв без защита срещу щети – щетите се увеличават.
Втора: При Федерален резерв със защита срещу щети е прекратен водещият причинител за сегашни щети.

Още от Други
На всеки 1000 авиогости се губят или повреждат по 5,69 броя багаж