IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Goldman: Глобална рецесия е много малко вероятна

Растежът в развития свят ще остане сравнително защитен от слабостта в Китай и развиващите се пазари, смятат от банката

10:26 | 25.08.15 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Goldman: Глобална рецесия е много малко вероятна

"Касапницата" на финансовите и стоковите пазари може да вещае деня на Страшния съд за световната икономика, но заплахата от глобална рецесия е ниска, смятат от Goldman Sachs, цитирана от CNBC. Банката запазва положителна препоръка относно акциите на развитите пазари през следващите шест до 12 месеца.

"Въпреки неотдавнашната ескалация на пазарните опасения, нашият икономически екип предупреждава, че слабостта в Китай и влиянието й върху суровините не трябва да се приемат за прекален негативен сигнал за глобалния растеж", заявяват стратезите на Goldman Sachs, водени от Питър Опенхаймер.

"Ние оставаме на мнение, че глобалната рецесия е много малко вероятна", казват те.

Резки разпродажби връхлетяха пазарите на акции и суровини напоследък на фона на нарастващи притеснения за забележимо забавяне на китайската икономика, която е световен двигател на растежа от дълго. Американските акции навлязоха в мечи пазар, а цените на петрола паднаха до многогодишно дъно.

Независимо от това банката подчертава, че растежът в развитите пазари остава непокътнат, и че ще остане сравнително защитен от слабостта в Китай и развиващите се пазари.

В действителност растежът в развитите икономики трябва да получи тласък от спадащите цените на енергията, заяви банката. Американският лек суров петрол потъна с 5,5% вчера до 38,24 долара за барел, най-ниското ниво от февруари 2009 г. заради опасения, че глобалното икономическо забавяне драстично ще удари потреблението на петрол. Брентът спадна с 6 процента до 42,80 долара за барел.

"В крайна сметка, рисковете са главно в самия Китай. Надцененият страх от риска за глобалния растеж идващ от Китай и липсата на доверие в потенциала на страната за подкрепа на икономиката ще създадат благоприятни възможности за инвестиции", смятат стратезите на Goldman.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:24 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 3
Nikola666
преди 8 години
"Американските акции навлязоха в мечи пазар" "While theres no agreed-upon definition of a bear market, one generally accepted measure is a price decline of 20% or more over at least a two-month period."Засега има спад с 14%, което не е мечи пазар. Журналистите правят събитията да изглеждат по-вълнуващи ползвайки термини не на място и разни "специалисти" почват да се надпреварват в остроумията си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 1
Jorkata
преди 8 години
Банкер и политик като ти кажат "добър ден" - обърни се и виж къде е слънцето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 2
michaelis12
преди 8 години
еми то тея са гадни евреи особено оня *** началника им Лойд неккъв си там. Само като му видиш мазната мутра и ти става ясно за кво става въпрос. А ето тука намерих една фотография, та как ти се струва дали казва истината тоя ? :)))https://nyppagesix.files.wordpress.com/2013/08/lloyd_blankfein-300x3001.jpg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 2
0pk
преди 8 години
Демек - точно обратното на това дето казват?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 1
michaelis12
преди 8 години
Еми не то заглавието го казва ясно и точно : Голдмън - нещо е малко вероятно - в превод "Си *** капаците" и зле раотата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
Императорът
преди 8 години
Почваме прогнозите да обръщаме, ърм?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още